Fontos döntés született: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

Fontos döntés született: ez rengeteg magyar sertéstartót érint

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli eredmény is igazolja, célravezetőek az állategészségügyi hatóság ASP felszámolása érdekében hozott intézkedései. A korlátozások enyhítésével számottevően bővülnek a kereskedelmi lehetőségei az érintett térségek gazdálkodóinak, élelmiszer-vállalkozásainak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság állategészségügyi szakbizottsága (PAFF) legutóbbi ülésén meghallgatta, és egyhangúlag elfogadta Magyarország ASP fertőzött területek csökkentésére tett javaslatát. A döntés révén jelentősen mérséklődött a kockázati területek nagysága Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben - olvasható a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A javaslat előzményeként a hazai ASP Szakértői Akciócsoport áttekintette a magyarországi járványhelyzetet. Ennek során megállapították, hogy a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a vírus terjedésének üteme nagymértékbe lelassult, továbbá a fertőzött terület egy jelentős részén olyannyira visszahúzódott, hogy az ASP jelenléte ott már nem igazolható. 

A magyar javaslatot vizsgálati eredményekkel alátámasztott tanulmányban mutatták be hazánk képviselői az uniós és tagállami szakértőknek, akik azt egyhangúlag elfogadták. Ennek köszönhetően Csongrád-Csanád vármegyében megszűnt valamennyi magas kockázatú terület, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig a fertőzött terület jelentős része magas kockázatú területté lett visszasorolva. Ezzel együtt Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun vármegyék eddig magas kockázatú területének jelentős része közepes kockázatúvá vált.

A változás rendkívül kedvező a magyar állattenyésztők, élelmiszerelőállítók és vadgazdálkodók számára, ugyanis a közepes kockázatúvá vált területen ASP szempontból korlátozás nélkül lehet a házisertéseket forgalmazni, másik tagállamba kiszállítani, a vaddisznó testet felhasználni, értékesíteni. A magas kockázatúvá átminősített területekről a jövőben a házisertések belföldön kikötések nélkül szállíthatóak, valamint megnyílik annak lehetősége, hogy a vaddisznókat - az eddigi ártalmatlanítás helyett - belföldön feldolgozzák, felhasználják.

A területek kockázati besorolásának módosítása nyomon követhető a Nébih tematikus aloldalán elérhető interaktív térképen. A témával kapcsolatos további információk ezen a linken, illetve ezen az oldalon találhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?