Nagy a baj: újabb térségben bukkant fel a gyilkos kór

Nagy a baj: újabb térségben bukkant fel a gyilkos kór

agrarszektor.hu
Megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) egy kis német sertéstelepen, a Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A hatóságok közlése szerint ez az első eset, hogy a vírust kimutatták volna ebben a tartományban. Idén nyáron már három német tartomány vaddisznóiban is igazolást nyert a vírus jelenléte.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Újabb német tartományban bukkant fel az afrikai sertéspestis. A vírust augusztus 15-én mutatták ki egy 13 állatot tartó gazdaságban Bad Dürksheim város közelében, Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Az új észlelést a németországi Friedrich-Loeffler-Institut referencialaboratórium is megerősítette - írta meg a Pig Progress. Ez már a kilencedik nyugat-németországi gazdaság, amely idén nyáron fertőződött meg. Amióta a vírus vaddisznókban megjelent ezen a Frankfurt am Main melletti területen, a vírus elterjedt a vaddisznóállományban, és mostanra 151 vaddisznót és 9 gazdaságot fertőzött meg, amelyek közül 8 Hessen tartományban található, összesen 3976 sertéssel a helyszínen.

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) frissített adatai szerint Hessen tartományban, Trebur város közelében található legnagyobb gazdaságban 2419 állatot tartottak. A WOAH korábbi jelentése még alig 1000 sertésről szólt, de a pontos adatok gyakran csak lassan szivárognak át a nemzetközi szervezethez. Az állami jelentések és a helyi média azonnal 2000 sertésről beszélt.

A környező országokban is jelen van az ASP

A szomszédos Lengyelországban eközben a fertőzött sertéstelepek száma is folyamatosan növekszik. Jelenleg az ország egész területéről 37 sertéstartó gazdaság jelentett fertőzést, köztük az első kettő Kujavia-Pomeránia tartományban, az ország szívében, Bydgoszcz városától mintegy 30 kilométerre északkeletre. E hétig ott még soha nem találtak ASP-vel fertőzött sertésfarmot. Mindkét esetben a gazdaság mérete viszonylag kicsi volt, 37, illetve 127 állatot tartottak a helyszínen.

Valamivel délebbre, Olaszországban továbbra is nehéz a helyzet. Különösen az ország északi részén, a nagyvárosok, Milánó és Genova környékén növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak. A WOAH legutóbbi frissítése szerint csak ezen a területen 2246 fertőzött vaddisznót igazoltak. Csak ezen a nyáron ezen a területen 12 gazdaság jelentett fertőzést; az egyik legutóbbi kitörés Novara tartományban, Milánótól nyugatra történt. Az afrikai sertéspestis II. genotípusa az elmúlt években 4 másik olaszországi övezetben is megjelent: Rómában, Calabriában, Campaniában és Szardínián. Úgy tűnik, hogy ebben a 4 övezetben viszonylag nyugodt a helyzet.

2023 nyarán Horvátországban is kitört a sertéspestis-járvány, és október-november tájékán már az ország hazánkkal határos területein is megjelent a betegség. Emiatt a magyar hatóságok hetekig készültségben voltak, a térség állattartói pedig rettegtek, megjelenik-e nálunk is a fertőzés. Erre végül azonban nem került sor. Horvátországban egyébként a kormány a járvány megfékezését célzó intézkedései ellen a gazdák több napos tüntetéseket tartottak az év végén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?