Fénysebességre kapcsoltak a kínai csirkehústermelők

agrarszektor.hu
A húspiacon szinte egymást követik a járványos megbetegedések, hol a madárinfluenzától, hol a sertéspestistől, hol a kéknyekv-betegségtől hangos a sajtó - mindez alaposan befolyásolja a fogyasztói preferenciákat. Még szerencse, hogy ezek sosem egyszerre következnek be, így mindig van egy faj, amelyiknek a húsával a másik helyettesíthető. Ez történik most Kínában is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai sertéspestis kitörése miatt a fogyasztók inkább a biztonságosabbnak vélt csirkehús felé fordultak Kínában, emiatt megugrott a baromfitermelés az ázsiai országban, ami 2019-ben elérheti a 12,65 millió tonnát az USDA becslése szerint. Ez éves összehasonlításban 8 százalékos termelésbővülést jelent.  Mivel nőtt a naposcsibék és a csirkehús iránti kereslet is, a termelők a magas árak miatt motiváltak a termelés fokozásában. 2018-ban Kína frissíteni tudta genetikai állományát is új-zélandi és lengyel nagyszülőpárok behozatalával, így az országban általánosan alkalmazott kényszervedletés gyakorlata - amivel a kotlás gyorsabban kiváltható - egy rövid időre visszaszorult az országban.

Drágult a naposcsibe és a csirkehús is - de még mindig versenyképes a tengerentúlon

Erre az évre 9 százalékos fogyasztásbővülést várnak az USDA elemzői, ami a baromfitermelést 2019 utolsó negyedévéig biztosan jövedelmező tevékenységgé teszi. Idén a kínai baromfiimport és -export nagyjából egyensúlyban lesz egymással, 450 ezer, illetve 455 ezer tonnát tehetnek ki. Meg kell azonban jegyezni, hogy a behozatal esetében ez 20 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. Kína legnagyobb beszállítója 2018-ban Brazília volt: az importmennyiség 85 százaléka innen származott. Ez bizonyára így marad 2019-ben is, ugyanis a dél-amerikai ország ármegállapodást kötött Kínával, amely mentesíti a legnagyobb exportőreit a Peking által 2019-ben bevezetett dömpingellenes vámoktól.

Az előrejelzett 455 ezer tonnás exportmennyiség 1 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest, a kínai csirke ugyanis az áremelkedések ellenére még mindig versenyképesnek számít a tengerentúli piacokon. Sőt, Peking 5 ezer tonnás kvótaemelést tudott kiharcolni az európai piacokon. Tavaly a kivitt baromfihúsmennyiség 48 százaléka Japánba, 32 százaléka Hongkongba érkezett, Európa 8 százalékos piaci részedéssel állt a harmadik helyen.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?