Óriási pusztítást végeztek a vadak Somogy megyében: nem a nyúl a bűnös

agrarszektor.hu
A nagyvadak pusztítják a legnagyobb mértékben a most kihajtó kukoricát és napraforgót, Somogy megyében például megyeszerte feltúrták a vaddisznók a kukorica vetésterületeit. Elsődlegesen tehát nem az apróvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb, nyúlból ugyanis nincs túl sok. A nagyvadak ellen a vadászok és a gazdák közösen végzik az őrzést, és ahol szükséges, ott a vadgazda vadkárelhárító vadászattal avatkozik be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Apróvadból, például nyúlból kevés van az országban, a most kihajtó kukoricát és napraforgót a nagyvad pusztítja - mondta Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervének titkára az InfoRádiónak. Somogy megyében is elsődlegesen a nagyvadak mezőgazdasági kártétele a legnagyobb, a kukorica vetésterületét például megyeszerte feltúrták a vaddisznók. Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a nagyvadak létszáma Magyarországon, ezzel szemben azonban a kicsiké csökkent, így mivel kisvadból nincs túl sok, ezért a vadásztársaságok számára kilövési engedélyeket inkább a nagyvadakra adnak ki - tette hozzá. 

A földeken a védekezés úgy zajlik, hogy a gazdák egyeztetik a vetéstervet a vadásztársaságokkal, majd amikor elvetették a kukoricát, akkor jelzik a vadászok felé - ismertette Kemenszky Péter. Ekkor a vadgazda a vetett területekre koncentrál, és a gazdákkal közösen végzik az őrzést vagy a vadkárelhárító vadászatot, ahol pedig szükséges, ott ideiglenesen villanypásztorral is védik a területet. Amikor egy vadásztársaság jogot szerez egy területen, egyben kötelezettséget vállal arra, hogy a vadgazdálkodás feladatait ellátja, a területetek őrzését ugyanis napi szinten minden éjszaka el kell végezni. Amennyiben a vadász ezt nem tudja ellátni, akkor a hivatásos vadászait "át kell állítania" erre a feladatra - tájékoztatott a titkár.

A vadkárelhárító őrzés nem jelent feltétlenül vadászatot - emelte ki Kemenszky. A fegyverrel nem rendelkező őrök például a jelenlétükkel zavarják az állatokat, ha ugyanis ott vannak, akkor a vad nem jelenik meg a területen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?