2024. november 21. csütörtök Olivér

Szörnyen kevés a konyhakész, minőségi halhús a hazai kínálatban

agrarszektor.hu
A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet lehalászási jelentése szerint csaknem 28 milliárd forintos paasszívumunk van a halászati termékek kereskedelméből. Ennek oka, hogy jobbára csak élő pontyot adunk el, és még mindig kevés a minőségi, konyhakész halhús a piacon. Pedig az igény egyre nagyobb rá.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22,5 ezer tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns, a halelőállítás csaknem 80 százalékát ez a faj adja. Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke 5-7 kg között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az EU átlagától (23-25 kg/fő/év) és a világátlagtól (20 kg/fő/év) is. 

A belföldi halfogyasztás azonban így is háromszorosan felülmúja a hazai termelést, nem csoda, ha a halászati és akvakultúra-termékek importértéke 35,8 milliárd forintot, exportértéke pedig mindössze 8,2 milliárd forintot ért el 2018-ban.

 A külkereskedelmi forgalom passzívuma 27,6 milliárd forint volt, 4,4 milliárd forinttal több, mint 2017-ben.

A magyarországi halhúsfogyasztás erősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolunk halat. A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszenek a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfa-tartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra való mérséklése is.

Hazánkban intenzív rendszert 2018-ban 20 vállalkozás 21 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége 2018-ban 4246 tonna volt, amely az előző évhez mérten mindössze 1,1 százalékos bővülést jelent. Az intenzív termelés 93,9 százalékát 2018-ban is az afrikai harcsa előállítása adta.

A részletes AKI- jelentést itt olvashatja el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?