Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22,5 ezer tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns, a halelőállítás csaknem 80 százalékát ez a faj adja. Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke 5-7 kg között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az EU átlagától (23-25 kg/fő/év) és a világátlagtól (20 kg/fő/év) is.
A külkereskedelmi forgalom passzívuma 27,6 milliárd forint volt, 4,4 milliárd forinttal több, mint 2017-ben.
A magyarországi halhúsfogyasztás erősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolunk halat. A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszenek a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfa-tartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra való mérséklése is.
Hazánkban intenzív rendszert 2018-ban 20 vállalkozás 21 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége 2018-ban 4246 tonna volt, amely az előző évhez mérten mindössze 1,1 százalékos bővülést jelent. Az intenzív termelés 93,9 százalékát 2018-ban is az afrikai harcsa előállítása adta.
A részletes AKI- jelentést itt olvashatja el.