1300 hektárnyi tófelülettel bővül a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 1300 hektárnyi, jelenleg haszonkölcsönben levő tógazdaság fog átkerülni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A tó halakkal való betelepítése így saját forrásból valósulhat meg. Az MTI közleményét szemléztük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A társaság társaság elsődleges feladata a haltelepítéshez szükséges jó minőségű és kellő mennyiségű egészséges halállomány biztosítása, felnevelése és kihelyezése a Balatonba. A feladat minőségi ellátása érdekében döntött úgy az Agrárminisztérium, hogy a Buzsákon, Balatonlelle-Irmapusztán, Fonyódon, Varászlón és Mórichelyen található, mintegy 1300 hektárnyi tógazdaság kerüljön át a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe. A társaság korábban haszonkölcsön-szerződés alapján használta a fenti tógazdaságokat. (Ilyen szerződés keretében a köcsönvétel ingyenes, de a haszon a kölcsönadónál marad. A kölcsönvevő csak a dologra fordított költségeinek megtérítését kérheti a kölcsönadótól - agrászektor.hu.)

Nagy István méltatta a Balaton hasznosításában fontos horgászat szerepét. Felidézte, hogy 2015 óta megszűnt a kereskedelmi célú halászat a tónál, mindez azonban a miniszter szerint a horgászturizmus fellendülése miatt gazdasági szempontból kedvező volt.

Évente ugyanis 60-70 ezer horgász vált jegyet a Balatonra, a horgászjegyek vásárlása pedig fontos bevételt jelent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. számára.

Nagy István kiemelte, hogy az Agrárminisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a Balaton a jövőben is a pihenni vágyók, a horgászok, a külföldi turisták kedvelt úti célja legyen.


Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, az imént bejelentett bővítés nagy segítséget jelent a társaságnak, ezáltal ugyanis már önerőből tudják megoldani a balatoni telepítési igényeket, ami mennyiségben 300-400 tonna halat jelent. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a társaság arra törekszik, hogy a jó minőségű balatoni hal, mint oltalom alatt álló, földrajzi jelzésű termék a piacon széles körben elérhetővé váljon. Ennek érdekében kapcsolatokat építettek ki balatoni vendéglátó egységekkel, továbbá együttműködnek a Balatonlellén működő Halker Kft.-vel, amely vállalta a balatoni halak - ponty, süllő, keszeg - feldolgozását.

Szári Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy a társaság számára eddig komoly problémát jelentett a telepítéshez szükséges mennyiségű hal megvásárlása, mert az közbeszerzéshez volt kötve.

A most kapott 1300 hektár területű tógazdaságban termelt halak segítségével a társaság a balatoni telepítések ellátása mellett már a szabad piacra is ki tud majd lépni.

Szári Zsolt azt is elárulta, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. árbevétele tavaly meghaladta az 1 milliárd forintot, ezen belül közel 800 millió forint bevétel a horgászjegyek értékesítéséből származott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06