Ez lehet a szuperkártevők veszte: soha nem látott rovarirtók tarolhatják le a piacot

Ez lehet a szuperkártevők veszte: soha nem látott rovarirtók tarolhatják le a piacot

agrarszektor.hu
A Syngenta olyan biológiai kártevőirtó módszeren dolgozik, amely csak egy speciális faj egyedeit pusztítja el, de minden más élő szervezetet érintetlenül hagy. A vállalat ezt az élő szervezetek fehérjeelőállítását megakadályozó biológiai eljárást, az RNS-interferenciát használva szeretné elérni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kolorádóbogarat, vagy ismertebb nevén a krumplibogarat(Leptinotarsa decemlineata) használva példaként, Mike Bean, a Syngenta a terméktechnológiai és fejlesztési vezetője összefoglalta a kutatás-fejlesztés lényegét. Elmondta, hogy az emberiség mostanra már tud annyit az egyes rovarokról, hogy a köztük levő különbségek ellen vegye fel a harcot, vagyis lehetővé vált az olyan eljárások kifejlesztése, amely az egyik fajra hatással van, a másikra azonban nincs. Mike Bean beszélt arról is, hogy már terveztek olyan RNS-szekvenciát, amely a krumplibogarat elpusztítja, de a hozzá eléggé közel álló repcebolhát(Psylliodes chrysocephala) már nem, olvasható a Farmers Guardian oldalán.

A szekvencia természetesen módosítható úgy is, hogy a repcebolhát irtsa ki, és a krumplibogarat hagyja életben. Ezzel lehetőség nyílt arra is, hogy a Syngenta csak egy-egy specifikus kártevőre korlátozza le a terméke hatását, hiszen nem minden ízeltlábú kártevő. Mike Bean elmondta, hogy több rovarfajon is tesztelték a krumplibogárra kifejlesztett szekvenciát, de az csak a krumplibogarat pusztította el. A technológia, amely nem használ génszerkesztést, vagy módosítást, körülbelül 7-10 évre van a kereskedelmi forgalomba kerüléstől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27