Robottal fejne? Az új technika egészen más takarmányozást kíván

Robottal fejne? Az új technika egészen más takarmányozást kíván

agrarszektor.hu
Rohamosan terjednek az istállórobotok és a fejőházi robotok - hangzott el a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. A technika előnye, hogy ilyenkor a tehén önállóan jelentkezik fejésre, így a tej leadását nem előzi meg hajtás és várakozás, vagyis stressz. Éppen ezért nagyon szép termelési eredmények születnek a robotos gazdaságokban. De csak akkor, ha a tehén valóban bemegy a fejőgépbe, és ott azt a minőségű granulátumot találja, amire vágyott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gregosits Balázs, Vitafort Zrt. K+F igazgatója arról beszélt a Portfolio Agrárium 2020 konferencián, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a robotfejéses technikák növelik a tejhozamot és javítják a minőséget, aminek alapvető oka, hogy a tehenek által önállóan felkeresett fejőgépek előtt nincs sem felhajtás, sem sorban állás, várakozás, egyszóval lényegesen csökken az állatokat érő stressz.

Az állatok közérzete olyan mértékben javul, hogy a termelés 8-13 százalékkal tud növekedni"

 - emelte ki a szakember. A fejőrobotok alkalmazását a munkaerőhiány motiválja, bizonyos méret felett szükségszerűnek látszik az élő munkaerő kiváltása robottal. Közel 50 ezer robotfejőgép működik ma a világban, ennek nagyjából 80 százaléka Európában található - sorolta Gregosits Balázs. A Vitafort Zrt. úgy tapasztalja, hogy hazánkban is folyamatosan nő az érdeklődés ezen technika iránt. Jelenleg 26-30 olyan gazdaság van Magyarországon, amelyekben robottechnika működik, mások pedig már a beruházás előtt állnak. Ezért a Vitafort alkalmazkodott az új technikához illeszkedő takarmányozási elvárásokhoz.

Gregosits Balázs (Fotó: Stiller Ákos)

"Takarmányozási oldalról több döntés is megelőzi a választott receptúrát. Tudni kell, hogy a tejmennyiség vagy a -minőség növelése-e a cél, mit tesz lehetővé az állomány genetikai potenciálja, milyen tömegtakarmány-bázisra lehet támaszkodni a célok eléréséhez.

A robottechnika ezen felül két további elvárást is támaszt: nem adhatjuk oda a tehénnek az összes energiát biztosító, teljes takarmánykeveréket, hiszen akkor nem lesz, ami becsalogassa a fejőgépbe. A másik, hogy a csalogató granulátumnak tűrnie kell a technológiát, nem porosodhat a gépben"

- magyarázott a fejlesztési igazgató. Ezért egyrészt megalkottak egy olyan takarmánykeveréket, ami a tehén termelésszintjénél mintegy 7 literrel kevesebb tej előállításához biztosít energiát, másrészt létrehoztak egy csalogató granulátumot. A feladat az volt, hogy a tehén elmenjen fejésre, összeségében elegendő szárazanyagot vegyen fel, és a bendő-pH tartsa az 5,8-6,2-es optimális szintet.

A hiányzó energiamennyiség pótlása tehenenként és naponta 1-8 kg granulátum adagolását kívánta meg a fejőberendezésben. Különböző összetételű granulátumokkal kísérleteztek a fejlesztők, mire megtalálták azt, amelyik élettanilag és formulázását tekintve is megfelelőnek bizonyult. Kiderült, hogy a robottechnika nemcsak stresszmentesebb fejést tesz lehetővé, de egy sor egyéb kedvező hatása is van. Az, hogy a teheneknek aktívan kellett keresniük a termeléshez szükséges kiegésztő takarmányt, mozgásba hozta őket, javult az étvágyuk, a szárazanyag-felvételük és még a szaporodás-biológiai mutatóik is. Ezek olyan pluszok, amelyek a termés 8-13 százalékos emelkedésén és a minőségi paraméterek javulásán felül mutatkoztak. Tanulság volt az is, hogy az alaptakarmányban a keményítő helyett a rostból származó energiabevitelre kell a gyártónak koncentrálnia.

"Sokat dolgoztunk a legjobb megoldáson. Most elmondhatom, hogy takarmányozási oldalról képesek vagyunk a leghatékonyabb kombinációt nyújtani az istállórobotos és a fejőházi robottechnikához" -mondta Gregosits Balázs. Hozzátette: a folyékony takarmányozásról sem szabad elfeledkezni a tehenészetekben, hiszen kiváló élettani hatása van a cukorgyári melasznak és az élesztőfermentáció melléktermékeinek.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?