Meglepő: hiába a sertéspestis, Kína takarmányigénye alig csökkent

Meglepő: hiába a sertéspestis, Kína takarmányigénye alig csökkent

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis megfelezte Kína sertésállományát,ez mégis a vártnál sokkakl kisebb mértékű csökkenést hozott a takarmánygabonák felhasználásában. Az egyéb állatifehérje-előállító ágazatokban, mint a baromfitemyésztés, tojástermelés vagy tógazdálkodás ugyanis megugrott a takarmány-felhasználás a termelés robbanásszerű bővülése miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kínában  a hozamok kis javulása mellett a gabonatermelés nagyjából állandó szintet tart. Az állami tartalékok lassacskán ürülnek ki, ezért a készletek még mindig jelentősek, írja az USDA legutóbbi jelentésében. Tavaly októberben Peking kimondta: takarmány-alapanyagból önellátóvá vált az ország, és a jövőben is az kíván maradni. Ehhez 110 millió hekáron akarja tartani a gabonafélék termőterületét, ami legalább 600 millió tonna gabona termelését teszi lehetővé. 2022-re szűk 67 millió hektáron intenzív gazdálkodást kívánnak folytatni. A stratégiai célkitűzés szerint a normál búza mellett az alacsony gluténtartalmú fajták, a kiváló minőségű rizs, a siló- és étkezési kukorica, valamint a magas olaj-, illetve fehérjetartalmú szója kifejlesztése is prioritást élvez.


A 2019/20-as gazdasági évben Kína egy százalékkal kevesebb (-5 millió tonna) takarmány-alapanyaggal rendelkezik, mint az előző évben. A takarmány iránti igényt azonban jelentősen csökkenti az, hogy a korábbi sertésállomány felét elveszítette az ország az afrikai sertéspestis miatt.

A sertéshús ára megduplázódott, a sertéshús-előállítás nyereségessége pedig a nyolcszorosára (!) nőtt

az USDA szerint. Ezért a megmaradt állományokban minden erejükkel fokozzák a kibocsátást a termelők, ennek legegyszerűbb módja, hogy súlyosabb sertésekkel jelennek meg a vágóhidakon. Elemzők a sertésállomány gyors növekedésére számítanak 2020-ban. Addigis a többi állattenyésztési ágazat többletteljesítménye hajtja a takarmánypiacot. A brojlercsirkétől kezdve a tojáson és halon át a tejig minden fehérjeforrásból nagyobb szükség van most Kínában. A leglendületesebben a csirkeelőállítás tudott felfutni: egy év alatt 15,5 százalékkkal nőtt a kibocsátás.

A baromfiágazat takarmányigényének növekedése 65-70 százalékban ellensúlyozza a sertéságazatból kieső keresletet.

Ha a többi ágazatot is hozzávessszük, akkor összességében alig csökkent Kína takarmányigénye. Peking egyébként támogatott felvásárlási árakon keresztül ösztönzi a gabonatermelést. A fő búzatermő régiókban az ún. harmadosztályú búza minimumárát tonnánként 95 ezer forintban határozta meg. Ez messze meghaladja a világpiaci árakat, és azt a célt szolgálja, hogy a kormányzat központi tartalékot képezzen a stratégiai gabonából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?