Fellélegezhetnek a juhtenyésztők: megindultak a szállítmányok Olaszországba

Fellélegezhetnek a juhtenyésztők: megindultak a szállítmányok Olaszországba

agrarszektor.hu
Nem zökkenőmentesen és az elmúlt években tapasztalható dömpinggel, de beindult a húsvéti bárányexport az olasz piacra, tájékoztatta a Világgazdaságot Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Korábban ugyanis félő volt, hogy a koronavírus-járvány, különösen annak olaszországi súlyosbodása miatt, a bevezetett korlátozások következtében Magyarországon maradnak az exportra szánt élő állatok, és ez borítékolta volna a termelők veszteségét, olvasható a Világgazdaság oldalán. A teljes húsvéti szezonban általában 150-180 ezer juhot, a termelésük harmadát exportálják a tartók.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hajduk Péter kiemelte, hogy a döntéshozók igényt tartottak a szövetség véleményére, ami jól mutatja, hogy az ágazatban a kereskedők, a feldolgozók és a termelők összefogása, és az, hogy szakmaközi szervezetté alakultak, nagyobb súlyt adott a szavuknak. Az olasz vevőknek a múlt héten is voltak árletörési próbálkozásaik, de ezeket sikerült kezelni, és az árak normalizálódtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a 20-24 kilogrammos bárányoknál kilónként 1030-1050 forintot fizetnek a vevők, az e fölötti kategóriákban pedig 50 forintos áresésekkel megy lefelé az ár.

A kialakult helyzetben ágazatunk kisebb megrázkódtatásokkal, de átvészeli ezt az időszakot

- jelentette ki Hajduk Péter.

A kiszállított mennyiség persze így is kisebb, mint egy normál húsvéti szezonban, mert az olaszországi éttermek és a kisebb húsboltok is zárva vannak, csak a nagy vágóhidak működnek, amelyek a nagy áruházláncokat látják el.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?