Ezt mutatják a számok: ilyen év vár az európai bárány- és kecsketenyésztőkre

Ezt mutatják a számok: ilyen év vár az európai bárány- és kecsketenyésztőkre

agrarszektor.hu
A 2019-re jellemző erőteljes, 5,5-6 %-os növekedés után az idei évben várhatóan stabil marad az Európai Unió juh- és kecskehús-termelése. A juhhús-exportban várhatóan kis mértékű emelkedés, az importban pedig enyhe csökkenés lesz tapasztalható, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elemzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacainak változásaira vonatkozó legfrissebb, rövid távú előrejelzését. A COVID-19 járvány terjedése által kialakult, gyorsan változó helyzetre való tekintettel az előrejelzés összeállítása rendkívül nagy kihívást jelentett az Európai Bizottság számára, mely munka során arra törekedtek, hogy az elkészített anyag a lehető legnagyobb mértékben tükrözze a járvány okozta ágazati hatásokat. Az előrejelzés adatai alapján kívánjuk bemutatni az EU juh- és kecskepiaci helyzetét és annak várható alakulását, olvasható a NAK oldalán.

Általánosságban elmondható, hogy a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedések következtében az éttermi, ételkiszállítási szolgáltatások korlátozott elérhetősége vagy teljes hiánya miatt az otthoni fogyasztás irányába való elmozdulás volt megfigyelhető, mely jelentős hatást gyakorolt a hús piaci helyzetre. A bevezetett intézkedések negatív hatásai különösen a marha- és juhhús-szektort érintették.

Az EU juh- és kecskehús-termelése az év első negyedévében stabil maradt, az előző év hasonló időszakához viszonyítva változás nem volt tapasztalható. Az exportban 2 %-os növekedés, az importban 1 %-os, a fogyasztásban pedig 0,4 %-os csökkenés volt tapasztalható.

Az előrejelzés alapján elmondható, hogy a 2019-re jellemző erőteljes, 5,5-6 %-os növekedés után az idei évben az EU juh- és kecskehús-termelése várhatóan stabil marad. A romániai állománylétszám csökkenéseknek és a termelés növekedés lelassulásának következtében az idei évre termelés növekedést az EU-ban nem prognosztizálnak. Javuló exportkilátások esetén, és ha az árak továbbra is magasak maradnak, az EU termelésének csökkenése megelőzhető.
A COVID-19 járvány jelentős hatást fog gyakorolni az EU juh- és kecskehús-piacára. A járvány következtében néhány országban − Spanyolország, Görögország − kialakuló termékfelesleget a kiskereskedelem előre láthatóan nem fogja tudni "felszívni". Tekintettel továbbá arra, hogy a húsvét és a ramadán idejére eső szokásos, szezonális keresletnövekedés az idei évben nem valósul meg, ezért várhatóan az értékesítési csatornák beszűkülésének következtében, a vágásokat követően a húsokat lefagyasztják, és ezt a húsmennyiséget majd csak az év második felében használják fel az étkeztetésben. A járvány következtében várhatóan az árak is csökkenni fognak.

Az EU juh- és kecskeállomány-létszámában 2019-ben 1,3%-os csökkenés volt tapasztalható, mely a Spanyolországban és Görögországban bekövetkezett állománycsökkenésekre, valamint a korábbi, Romániában és Franciaországban tapasztalt jelentős állománynövekedés mérséklődésére vezethető vissza.

Az EU élőállat-exportja határozottan növekedett 2019-ben, a szaúd-arábiai és iráni piacokon tapasztalt erősödő kereslet hatására. Az előrejelzés szerint 2020-ban az élőállat-export várhatóan jelentős mértékben csökkenni fog, a líbiai, jordániai és izraeli negatív piaci tendenciák folytatódása következtében. A COVID-19 hatására korlátozások léphetnek fel továbbá az élő állatok szállításában és exportjában, különösen Irán irányába.

Az EU juhhús-kivitele 2019-ben 12%-kal növekedett. A juhhús-exportban várhatóan kis mértékű emelkedés, az importban pedig enyhe csökkenés lesz tapasztalható 2020-ban. Az idei évben előreláthatólag Spanyolország és Görögország is részesülhet a Közel-Kelet és Hongkong, esetleg az Egyesült Királyság irányába történő folyamatos kivitel előnyeiből. Az EU juhhús-behozatala 2019-ben 6,1%-kal csökkent, mivel Új-Zéland átirányította az exportjának 40 %-át Ázsiába. Hacsak az Egyesült Királyság nem tart fenn hasonló mértékű exportot az EU irányába, mint a tavaly, akkor a behozatalnak az előrejelzés szerint 2020-ban csökkennie kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02