Durva betegség terjed Romániában: tilalmat rendeltek el

Durva betegség terjed Romániában: tilalmat rendeltek el

MTI
Romániában keddtől betiltották az állatvásárokat és -kiállításokat a kiskérődzők pestisének terjedése miatt, a juhexport egyelőre zavartalanul működik - írta a Krónikaonline.ro. Csutak Nagy László helyettes államtitkár szerint a hatóság az élő állatok telepek közötti mozgását is készül megtiltani, így az exportra szánt állatokat kizárólag a kijelölt karanténfarmokra lehet majd szállítani, onnan kerülnek a konstancai kikötőbe.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az erdélyi közéleti portál cikkében idézi az Országos Állategészségügyi Hatóság (ANSVSA) augusztus végén közzétett jelentését, mely szerint 62 fertőzött juh- és kecskeállományban mutatták ki a kiskérődzők pestisét. A kór megjelenése óta több mint 200 ezer állatot érintett. A legfertőzöttebb térség a Duna-deltát is magában foglaló Tulcea megye, de Konstanca, Temes és Ialomita megyében is jelen van a betegség.

A lap emlékeztet: bár a kiskérődzők pestisének terjedése lelassult, súlyos következményekkel jár a romániai juhászatra. A dél-romániai juhtartó gazdák egy csoportja hétfőn a kormánypalota előtt tüntetett, kérve, hogy a kormány dolgozzon ki átfogó támogatási tervet az ágazat megmentése érdekében. A kór miatt ugyanis jelentősen csökkent az állatok felvásárlási ára.

Marcel Ciolacu kormányfő az ágazat képviselőivel folytatott megbeszélés után közölte: számos gyors intézkedésben állapodtak meg a gazdákkal a kór terjedésének feltartóztatása érdekében, de ezeket nem részletezte. Csutak Nagy László helyettes államtitkár, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) alelnöke a lapnak elmondta: a romániai juhexport továbbra is működik a konstancai kikötőből. A felvásárlás azon térségekben zajlik, ahol nincs a kór miatt foganatosított intézkedés, és az importáló országok által kért teszteket is elvégzik. A konstancai kikötőből Jordániába és Szaúd-Arábiába hajózzák be az élő állatokat, és onnan szállítják tovább más arab országokba.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34