Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az évek óta tartó tavaszi csapadékhiány nehéz helyzetbe hozta a haltermelőket. A tiszántúli halgazdaságoknál a fő- és kisebb elvezető csatornákból még valamennyire megoldható a halastavak vízellátása, ugyanez a dunántúli halgazdaságoknál sokkal nehezebb, írta meg a Népszava. Főleg azért, mert több mint 100 évvel ezelőtt, úgynevezett völgyzáras gátakkal alakították ki a legtöbb halastavat, amelyekben a téli, tavaszi csapadékot, illetve belvizeket fogták fel.
Mára ezek a rendszerek nagyrészt vízhiánnyal küszködnek. Ez azért nagy baj, mert felborult a halgazdálkodás megszokott rendje. Ősszel a termelők lehalásszák a tavakat, tavasszal pedig már ki kellene helyezni az ivadékokat, de a tározókban nincs, vagy alig van víz. A 60-80 centiméteres vízből a vízimadarak könnyen kiszedik az ivadékokat, ráadásul nem fejlődik elég plankton, s a táplálékhiány miatt nagyok a veszteségeink, mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnökségi tagja, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.
A védett vízimadarak és emlősállatok összességében együtt sem okoznak akkora kárt, mint az itt tartózkodó kormoránok. A veszteséget viszont senki sem fizeti ki a halgazdaságoknak. A hazai védett állatokat természetesen tilos gyéríteni, kormoránokra azonban már lehet kilövési engedélyt kérni, mert nem veszélyeztetett faj, viszont képesek szinte kipusztítani például a telelő állományokat. Az Agrárminisztérium felismerve a halállományokban okozott hatalmas veszteségeket, amelynek egyaránt elszenvedői a halgazdaságok és a természetes vizek, évek óta lőszerjuttatással is támogatja a kormoránok gyérítését.
A vízhiányon az eddigieknél is takarékosabb vízgazdálkodással lehet valamelyest enyhíteni. A völgyzárógátas rendszereknél a legalsó tónál kell kezdeni a lehalászást és a fölötte lévő tó vizével lehet feltölteni a medret. Azonban ez sem végleges megoldás.
- említette Lévai Ferenc.
A haltermelők fájlalják, hogy az ágazat az agrárium mostohagyermekeként a támogatásokból is csak morzsákhoz juthat. Míg a növénytermesztők például hektáronként földalapú támogatásból a jelenlegi árakon számolva több mint 70 ezer forinthoz juthatnak, és további tízezrekhez egyéb címeken, addig a 24-26 ezer hektáron gazdálkodó haltermelők hektáronként 5 ezer forinttal számolhatnak. Az ágazat szereplői abban reménykednek, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban az édesvízi haltermelésre is nagyobb összegek jutnak. Az pedig megmagyarázhatatlan, hogy miközben a Natura 2000-es területek kapnak uniós támogatást, a halgazdaságok, melyek területének 50-60%-a ilyen besorolásba tartozik, nem jogosultak erre a "borítékra". Ennek oka, hogy a halászati alapban erre a célra nem különítettek el forrást. Most, hogy a koronavírus miatt a nemzeti kormányok nagyobb mozgásteret kaptak, így a magyar kormány is élhetne ezekkel a lehetőségekkel, és a halgazdaságoknak is megnyithatná a Natura 2000-es támogatási forrást, vélik a termelők.
Az intenzív akvakultúra-ágazat résztvevői, az afrikai és a szürke harcsát, illetve a tokféléket tenyésztő és feldolgozó, melegvízes technológiát alkalmazó termelők viszont minden támogatásból kimaradtak. A termelők és a medencékben több száz tonna hal várja, mi lesz a sorsuk. Feldolgozva ugyan egy ideig eltarthatók, de ehhez is tárolási és munkabér támogatásra lenne szükség, amit a MA-HAL szorgalmaz is.
- tette hozzá Lévai Ferenc.
A járvány okozta gazdasági válság éppen azokon a halgazdaságokon ütötte a legnagyobbat, amelyek több lábon álltak. A halastavak működtetése és a horgászturizmus mellett halfeldolgozó üzemet, szállást, vendéglátóhelyet is kiépítettek. Az idegenforgalom összeomlása, a keresletcsökkenés szinte minden lábukat kirúgta alóluk.
A gondok ellenére az ágazatban a jelenlegi előrejelzések szerint nem számítanak a karácsonyi főszezonra érdemi drágulásra, mert az alacsony olajárak miatt kevesebb kukoricából előállított etanolra van szükség, több maradhat takarmánynak, és így olcsóbb lehet a haltápok egyik fontos összetevője.