Agrármatek: Miért a 42. napon vágjuk le a csirkét?

Agrármatek: Miért a 42. napon vágjuk le a csirkét?

Takarék Agrár24
Az relatíve közismert tény, hogy a brojlercsirkét 40-45 napos kora között szállítják el a vágóhídra. Ennek persze az állat biológiájában keresendő okai is vannak, viszont az alábbi bejegyzésben igyekszünk közérthetően bemutatni, hogy üzemgazdasági szempontból miért ezen intervallum a legideálisabb vágásérett kor. Spoiler: akkor optimális az eredménytermelő képesség.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A számításhoz a legnépszerűbb magyar hibrid, a Ross 308 teljesítmény mutatóit, továbbá az Agrárgazdasági Kutató Intézet által közzétett takarmány- és vágócsirke árakat használtuk. Számításainkban napi takarmányköltségeket, és napi súlygyarapodást számoltunk - első körben ezeket vetettük össze, majd kiszámoltuk, hogy a halmozott takarmányköltség és az adott napra kalkulált csirke értéke milyen arányt mutatnak egymással szemben. Ezzel kaptunk egy kvázi eredmény mutatót, melyet a legjobban takarmányozás utáni fedezetnek nevezhetünk el. Először nézzük a takarmányozás összegfüggéseit:

Az első diagramon azt látjuk, hogy a csirke ideális körülmények között, megfelelően receptúrázott takarmány mellett milyen napi súlygyarapodást tud elérni. Függőleges sárga vonallal az alábbi szakaszokat jelöltük: 21. életnapon váltunk nevelő tápra, 35. napon befejezőre, 42. napon szállítunk. A napra vonatkoztatott takarmányköltségben látunk egy törést a receptúrázás után, melynek oka, hogy a nevelő táp drágább, s a napi súlygyarapodás ezen időszakban egy intenzívebb emelkedést mutat.

Ami a legfontosabb viszont: szemmel láthatóan, a 42-44. életnap után a napi súlygyarapodás intenzitása csökken, viszont a takarmányköltség tovább nő. Mi ennek az oka? Az, hogy emellett a napi takarmányfelvétel (tehát az a mennyiség, amit az állat megeszik) ugyanúgy nő, a felevett takarmányt pedig ugyanúgy ki kell fizetni. Mit jelent ez Ft-ban?

A második diagramon zölddel az adott napra vonatkoztatott takarmány hasznosulást, narancssárgával a takarmányozás utáni fedezetet látjuk, azaz azt a pénztömeget, amit a csirke értékéből a takarmányköltség levonása után kapunk. Az ábra kiválóan szemlélteti, hogy az eredménytermelő képesség kb. a 45.-ik életnapig mutat növekvő trendet, majd egy szinten megáll, és az 59. életnap után csökken a megtermelt eredményt. Laikusként feltehetnénk a kérdést, hogy miért nem a "csúcsig", azaz kb. az 50. napig tartjuk az állatokat? Ennek oka többet között az első ábrán keresendő, viszont a második ábra tartalmazza a megoldást: a két görbe között itt a legkisebb a különbség. Tehát a 42. nap után nő a fajlagos takarmányhasznosulás, azaz hiába eszik az állat, a súlya nem nő. Továbbá megnő az elhullás, így nem tudjuk realizálni a természetes elhulláson felüli állatok után elérhető árbevételt. Illetve azzal, ha az állatokat akár egy héttel is tovább tartjuk a termelésben, csökkentjük az éves elérhető árbevételt, mivel így csökkentjük annak az esélyét, hogy minél több rotációt tudjunk egy év alatt felhizlalni.

Szerző: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?