Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Név szerint a BRF-ről van szó, mely két korábbi nagyvállalat, a Sadia és a Perdigao egyesüléséből jött létre 2009-ben. A jogelődök már az 1930-as években megalakultak, azonban az intenzív növekedés a 2000-res évektől kezdődött.
Az anyavállalat brazil, azonban a világ számos pontján jelen vannak. Több leányvállalatuk van Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten. A termelés nagyrészt Brazíliában folyik, 34 vágóhíddal, 21 logisztikai központtal. Jelenleg 90 000 embernek adnak munkát a térségben. A világ többi részén összesen további 5 vágóhíddal rendelkeznek, ezekhez 24 logisztikai központ társul s közel 7 000 embernek adnak munkát.
A teljes vertikális láncaik lefedik mind a brojler- mind pedig a sertéshús termékpályát: a 24 brazíliai takarmánykeverőjükben 9,5 millió tonna takarmányt kevernek évente, amit a 9 500 integrált partnerük 1,7 milliárd csirkéje és 9,6 millió sertése eszi meg. Előbbiekből összesen 4 millió tonna húskészítményt gyártanak évente.
Összehasonlításként, az EU tagországok teljes baromfihús fogyasztásának a harmadát állítja elő, ami lényegében azt jelenti, hogy évente 140 millió ember csirkehúsfogyasztását tudná fedezni önmagában a vállalat. Mondhatni magától értetődő, de a vállalat pénzügyileg is rendkívül sikeres, 2019-ben árbevétele 33,4 milliárd brazil reál volt, ami magyar forintra átszámítva nagyságrendileg 1 900 milliárdnak felel meg. Ehhez 15,9 %-os EBITDA margin párosul, utóbbi értéke szintén a tavalyi évre 5,3 milliárd brazil reál volt, átszámítva ez 275 milliárd forint. A pénzügyi adatokhoz megjegyzés: a teljes magyar baromfiszektor 2018-ban kb. 155 milliárd üzemi eredményt tudott termelni.
De vajon miben rejlik a sikerük? Eleve jelentős versenyelőny az, hogy több mint 80 éves tapasztalatuk van a szektorban. De ami a legfontosabb, hogy ezalatt a 80 év alatt (természetesen a fókusz az elmúlt évtizedeken van) megértették a saját iparáguk ellátási láncát, s ahol tudtak tökéletesítettek rajta. Kihasználták az integrált termelés- és termeltetés nyújtotta előnyöket, ezzel teljes kontroll alatt tartják a termelést. Éves termelésüknek jelentős része magasabb feldolgozottságú termékként kerül piacra saját alapanyagból, így annak az egy darab csirkének/sertésnek az értéke, amely vágásra kerül, jelentős többletértékkel, ezáltal profittal kerül piacra. Persze, a brazil húsipar előretörésének vannak árnyoldalai. Számos negatív hír látott napvilágot velük kapcsolatban, viszont azokat a szó szerint gigantikus méreteket, amelyet sikerült elérniük, nem csupán tisztségviselői lobbizással tudták elérni. Továbbá a bevezetőben írtak szerint, két brazil nagyvállalat a legutóbbi, 2008-as nagy gazdasági világválság idején, kvázi alkalmazkodásként hajlandó volt egyesülni, így jöhetett létre a világ egyik legnagyobb húsipari vállalata.
Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum