Milliárdokat kapnak a pórult jár magyar baromfisok: de nem mindenkinek jár a pénz

Milliárdokat kapnak a pórult jár magyar baromfisok: de nem mindenkinek jár a pénz

agrarszektor.hu
Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza betegség Magyarországon. A járványt - gyors és határozott intézkedésekkel - sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 80%-át, csaknem 9,5 mrd Ft-ot, már kifizetett a Nébih.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A három megyében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése, terjedésének megelőzése érdekében. Azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért 100%-os állami kártalanításban részesülnek. 

A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih - a jogerőre emelkedéstől számított 60 napon belül - intézkedik a kártalanítástulajdonosnak történő kifizetéséről. A kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli. A felterjesztett kérelmek több mint 80%-ának, mintegy 9,5 mrd Ft-nak a kifizetéséről már gondoskodott a hivatal, csaknem felére csökkentve a jog szerinti ügyintézési időt. Fontos tudni, hogy a kártalanítás minden esetben a tulajdonosnak jár, így a Nébih is feléjük teljesíti folyósítási kötelezettségét. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02