Itt a szigorítás: milliós bírság és akár börtön is járhat a szabályszegő állattartóknak

Itt a szigorítás: milliós bírság és akár börtön is járhat a szabályszegő állattartóknak

agrarszektor.hu
A tavalyi, hatalmas károkat okozó madárinfluenza-járvány és az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatait levonva, még nagyobb szigorral folytatódik a hazai baromfitartóknál a járványvédelmi szabályok, jogszabályi kötelezettségek betartásának vizsgálata. A járványügyi intézkedések a teljes baromfiágazat védelmét szolgálják, éppen ezért azok a baromfitartók, akik az előírásokat megszegik, a lehető legszigorúbb szankciókra, a kártalanításból történő kizárásra és milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. Járványügyi szabályszegésért, a járványügyi védekezés akadályozásáért pedig akár börtönbüntetés is járhat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárinfluenza januárban - a szigorú óvintézkedések kihirdetése ellenére is - megjelent előbb Komárom-Esztergom, majd Bács-Kiskun megyében - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiterjedt járvány kialakulását mindezidáig sikerült megakadályozni, ami többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatos, hagyományos és modern (pl. drónos) felderítési technikákon alapuló ellenőrzéseinek köszönhető. Ugyanakkor ezek a szemlék mutattak rá arra is, hogy az utóbbi években átélt két nagy madárinfluenza-járvány pusztítása ellenére még mindig több állattartó próbálja kikerülni a járványvédelmi előírásokat, és szegi meg tudatosan az egyébként sokat hangoztatott és jól ismert szabályokat.

A kihágások gyakorisága, módja rendkívül változatos. A szakemberek rendszeresen találnak túltelepített (az engedélyezett létszám fölötti), járványügyi és állatvédelmi szempontból egyaránt erősen kifogásolható állattartó telepeket. A madárinfluenza szempontjából kiemelten kockázatos Bács-Kiskun megyében pedig 5 teljesen illegális, azaz engedély és állategészségügyi felügyelet nélkül működő árutojástermelő tyúktelep került a hatóság látókörébe. Ezeken a farmokon járványügyi óvintézkedésként összesen csaknem 30 ezer baromfi leölését kellett elrendelni, ráadásul a közvetlen káron túl, a szabálytalanságoknak "köszönhetően" a tulajdonosok kizárták magukat az állami kártalanításból, továbbá több millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kaptak.

Az eddigi legsúlyosabb kihágást az a két állattartó követte el, akik a hatóságot félrevezetve próbálták meg kivonni állataik egy részét - együttesen több mint 2 ezer baromfit - a járványterjedés megelőzése céljából elrendelt levágások alól. Felelőtlen magatartásuk óriási járványügyi veszélyt és nemzetgazdasági kockázatot jelent. Konkrét esetüket kiemelve, ezúton is felhívjuk a baromfitartók figyelmét, hogy a járványügyi védekezés bárminemű akadályozása - a kártalanításból való kizáráson és a többmilliós pénzbírságon túl - büntető feljelentést, így akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

A hatóság hangsúlyozza az állattartók felé, hogy az országos főállatorvos és a Nébih intézkedéseinek célja a tisztességes gazdák védelme, valamint annak megakadályozása, hogy egy újabb madárinfluenza-járvány a megélhetésüket veszélyeztesse. A sikeres védekezés alapfeltétele a felelős, jogszabályoknak megfelelő állattartás kialakítása, amely az egész baromfiágazat, mindannyiunk közös érdeke. Mindezekre tekintettel a hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak, a feltárt szabálytalanságok pedig a legszigorúbb eljárást vonják maguk után!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?