Most érkezett a hír: Vas megyében is megjelent a madárinfluenza

Most érkezett a hír: Vas megyében is megjelent a madárinfluenza

MTI
A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullott vetési lúdból, amelyet a szombathelyi Csónakázó-tavon találtak - közölték a hivatal honlapján kedden.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint az újabb eset is felhívja a figyelmet, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, különösen a vizes területek jelentenek nagy kockázatot. A Nébih arra szólítja fel a baromfitartókat, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Hozzátették, bár minimális az esélye, hogy emberek is megfertőződjenek a madárinfluenza vírusával, de a biztonság kedvéért javasolt elkerülni az érintkezést az élő és elhullott vadmadarakkal.

Legutóbb, egy héttel ezelőtt egy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományokban mutatták ki a vírust. Előzőleg pedig a Csongrád-Csanád megyei Zsombón, egy 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál, valamint a Békés megyei Újkígyóson, egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban illetve egy Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál azonosította a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?