Brutálisan terjed a madárinfluenza Magyarországon: szigorú korlátozások jönnek

Brutálisan terjed a madárinfluenza Magyarországon: szigorú korlátozások jönnek

agrarszektor.hu
A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye újabb területén. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Bököny településén található, mintegy 20 300 húsludat számláló állományban a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban - írja a Nébih. Az állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében szintén jelen van még a madárinfluenza vírusa, így szeretnénk ismét felhívni a figyelmet, hogy a járványügyi fegyelmen nem szabad lazítani. Az állatoknak szánt takarmányt és almot fedetten kell tárolni, illetve a megfelelő személyi higiéniára és jármű fertőtlenítésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?