Német farmer: Az Afrikai Sertéspestis romba döntheti az EU-s sertés árakat

Német farmer: Az Afrikai Sertéspestis romba döntheti az EU-s sertés árakat

Takarék Agrár24
Szeptember 9-én még nem tudták az európai sertéspiac szereplői, termelők és feldolgozók egyaránt, hogy következő nap a németországi vaddisznó állományban is kimutatják az Afrikai Sertéspestis jelenlétét. Alig 48 óra elteltével, szombatra - a WTO szabályoknak megfelelően - már Kína jelezte, hogy nem fogad Németországból sertés árut.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német vágóhídi árak azóta is esnek a, és általuk az EU legtöbb országában a sertés árak, amelyek jellemzően a német piachoz igazodnak. Németországban a világ egyik legnagyobb exportőre Spanyolországgal és az Egyesült Államokkal közel holtversenyben. Heti 1 millió disznót vágnak és ebből 30% az export aránya, ezen belül pedig 40% az EU-n kívüli harmadik országokba, elsősorban Kínába irányul.

Forrás: www.pig333.com , Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az EU piacain egyik pillanatról a másikra heti 9000 tonna túlkínálat jelent meg, ami nagyjából 110 ezer vágósertésnek felel meg.

Ezt a kínálati nyomást nem tudja kiegyenlíteni az EU többi exportőre, még Spanyolország sem, ugyanis nem áll rendelkezésre szabad hűtő kapacitás. Erről a logisztikai szűk keresztmetszetről az idei év elején megjelent Agrárláz 2020 kiadvány is ír.

Amikor az ASP drasztikusan lecsökkentette a kínai sertés állományt, globális keresleti sokk söpört végig a világon, megemelve a sertés árakat, és közben az EU-ban megdrágult minden hűtő kapacitás is, mert amit lehetett, a sertés láncok igénybe vettek. Ezen magas kapacitáskihasználtságnál jelent ellenkező irányú, méretes negatív keresleti sokkot a német-kínai export leállása.

Ezt a jelentős, és remélhetőleg átmeneti sokkot nem lehet másképp érdemben csökkenteni, csak ha sikerül regionalizációs megállapodást kötni Kínával, és újraindítani feléjük a német exportot. A megállapodási reményeket erősíti, hogy Kínában még mindig jelentős a hiány és ezáltal a kereslet is a sertés termékek iránt. Ugyanakkor az ottani ASP utáni hízó állomány újratelepítéseket bizonyosan nem szeretnék kockáztatni, mert a fagyasztás önmagában nem pusztítja el a vírust a nyers állati termékekben.

Írta: Antal Áron és Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Jelen cikk forrása: www.pig333.com

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58