Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A '90-es végén egy Prágában tett kiruccanás alkalmával szembesültem azzal a hazai szemmel furcsa ténnyel, miszerint a helyi éttermek étlapjain a liba mellett mennyire elterjedtek a nyúlhús számos formában elkészített változatai.
Abban az időben itthon már elengedtük a '70-estől a '80-as évek közepéig húzódó éra évi 37 ezer tonnás, döntő hányadban a háztáji- és kisgazdaságoktól történő felvásárlási volumenét és el is felejtettük a 17-20 százaléknyi fehérjét tartalmazó egészséges nyúlhús ízét - feltéve, ha nem volt nyulász ismerősünk vagy rokonunk.
Érdekesség, hogy a pandémiás időszak előtti 6-7 ezer tonnás kivitellel is Európa legjelentősebb exportőre vagyunk, hiszen a két itthoni, külföldi érdekeltségű vágóhíd által feldolgozott hús 96-97%-a exportra kerül. A hazai áruházakban megjelenő 3-4% azonban a folyamatos áremeléseken edződött hazai fogyasztóknak is luxuscikknek számít és nyilván az utóbbi 15-20 évben elmaradt népszerűsítés miatt sem ismeri eléggé az átlagfogyasztó pl. a csirkehús alternatívájaként kipróbálható alapanyagot. A múlt században még gyakran fogyasztott, olcsónak számító, népszerű eledelből manapság mindössze 15-25 dkg jut minden hazai lakosra évente.
Az alábbi 2016-os arányokat tükröző ábra alapján nyilvánvaló, hogy a nyúlhús szerepe másutt sem jelentősebb a fehérjeforrások között:
Hogyan jutottunk idáig?
A rendszerváltás után az agrárium átalakulásával a nyúltenyésztés jelentősen visszaszorult. Néhány évig a háztáji nyúltartás meghatározó maradt, de nyilvánvalóvá vált, hogy a különböző módon gondozott - vagy épp elhanyagolt - "nyersanyag" töredéke is tönkreteheti az egész nyúlszállítmányt, mert az antibiotikumos vagy fertőzött táppal etetett egyedek miatt a teljes tétel megsemmisítendővé válhatott. A háztáji vágónyúl tenyésztés és felvásárlás a szakhatósági szabályozás által előírt ellenőrzések nehézsége miatt visszaesett, a képzettség nélkül tartás-tenyésztés miatt hamar kikopott a vágóhidak alapanyagai közül. Bebizonyosodott az is, hogy a tartáshoz szükséges beruházás és üzemeltetés költségei csak nagyobb volumennél térülnek meg.
….és a pandémia?
Sajnos mostanában a gazdaságot is sújtó tényező hátrányaival mindenütt számolnunk kell. A fő exportirány, az olasz, német és svájci gazdaság is megsínylette a HoReCa szektor ellehetetlenülését és tavasszal néhány hétig a nemzetközi transzporttal is gondok akadtak. Az első hullámból történő kilábalás után a korábbi mennyiség 70-75%-ára tartott csak igényt a piac. A többlettermelés eredményét netán valamelyest leárazva inkább nem értékesítik itthon a szállítók, hanem vállalják a hűtve tárolás többletköltségeit a külhoni igények feltámadására várva. A jelenlegi 100 tonna körüli tétel 500-ig bővíthető az ágazat tárolói kapacitásának függvényében. A jelenlegi szállítási volumen 85 ezer tenyészállatra épül.
Mi lehet a megoldás?
A Nyúl Terméktanács - tavaly óta szakmaközi szervezetként is - évente tájékoztató kampányokat szervez, amelyek eredményeként néhány hétig megnő a szupermarketek szűkös nyúlkészítmény-választékának forgalma pár százalékkal. Igaz, idén a járványhelyzet miatt e kampány is elmaradt. Az OMÉK-ek során tartott egy-egy szakmai nap sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a leendő gazdák belevágjanak a költséges tenyésztésbe.
A pandémia elmúltával az igények vélhetően újra lehetővé teszik az exportlehetőségek visszatértét, talán bővülését, amely azonban továbbra is egy szűkebb szállítói rétegnek kedvez. Az egészséges és ízletes nyúlhús hazai terjesztés lehetne a cél az itthon régen beállt csirke/pulyka/sertés fehérjeforrás-trió hegemóniájának megtöréséhez és az ágazat fellendítéséhez.
A fenti cél eléréséhez olyan integrátorra lenne szükség, amely szakértelmet, képzést, input anyagokat és piacot egyaránt képes és hajlandó kínálni a merész vállalkozóknak. A minőségi fejlesztés mellett a volumen növekedése elhozhatná a jelenlegi árak csökkenését, ami a hazai árérzékeny piac bővülésének legnagyobb akadálya.
A hús elkészítésének módja és a receptek hiánya a neten elérhető számos gasztrooldalt látva már nem lehet akadály, annál inkább a 7 ezer forintos nyúlgerinc alapanyag ára.
Írta: dr. Hoóz András, Takarékbank Agrárcentrum
Források:
vg.hu, 2019.08.14., Hatalmas bajban a háztáji nyúltenyésztés
mti.hu, 2020.10.17., Megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás
magro.hu, 2020.04.04., Ide is elért a koronavírus hatása: komoly értékesítési problémákkal küzd a nyúlágazat
nak.hu, 2020.04.01., Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban
storeinsider.hu, 2019.05.24., Nyúlhús fogyasztásösztönző kampány
storeinsider.hu, 2018.08.21., Nyúlhús: egészséges, különleges, zsírszegény