Génmódosított disznók felhasználására adott engedélyt az amerikai hatóság

Génmódosított disznók felhasználására adott engedélyt az amerikai hatóság

agrarszektor.hu
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte, hogy a hús- és gyógyszeripar feldolgozzon egy génmódosított disznótípust. A Revivcor által kifejlesztett disznó az első génmódosított állat, amit egyszerre találtak emberi fogyasztásra alkalmasnak és a gyógyszeripar számára is hasznosnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A génmódosítás hatására a disznókban nem található meg az alfa-gal cukor, ami sokaknál súlyos allergiás reakciókat okozhat, így lett a nevük GalSafe disznó, írta meg a Telex a The Verge információi alapján. Az alfa-gal cukor sok emlősben megtalálható, és egy kullancscsípés hatására kialakulhat elenne húsallergia (alfa-gal allergia - AGA). Bár az FDA még vizsgálja, hogy a speciális állatok valóban biztonságosak-e a húsallergiásoknak, a népesség többi része számára fogyaszthatónak nyilvánították.

A gyógyszeriparban például gyógyszerek gyártására használhatják fel a GalSafe disznókat. Egy általános vérhígítót például állati szövetből szoktak kivonni, és így ez a gyógyszer az AGA-soknak is biztonságos lehet. Mivel beültetés közben az alfa-gal cukor miatt néha a szervezet elutasítja az állati eredetű szerveket, a GalSafe disznók ezen a téren is hasznosak lehetnek - bár ezt még vizsgálják.

Nem ez az első alkalom, hogy FDA géntechnológiával módosított állatokra ad ki engedélyt. 2009-ben a hivatal jóváhagyta azokat a génmódosított kecskéket, amelyek a tejükben olyan anyagot termelnek, amely segít vérrögképződés megelőzésében. 2015-ben hagyták jóvá azokat a csirkéket, amelyeknek a tojásából gyógyszert lehet előállítani. A hivatal még ugyanebben az évben engedélyezte egy géntechnológiával módosított lazac emberi fogyasztását, így ez lett az első, erre alkalmassá nyilvánított ilyen állat. De a GalSafe sertéseknél történt először, hogy az FDA mind az emberi fogyasztásra, mind az orvosi felhasználásra engedélyt adott volna egy géntechnológiával módosított állatra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06