Bréking! Fontos döntést hoztak a madárinfluenza miatt Komárom-Esztergom megyében

Bréking! Fontos döntést hoztak a madárinfluenza miatt Komárom-Esztergom megyében

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. február 8-án feloldotta Komárom-Esztergom megyében a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzeteket. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy január 6-a óta nem regisztráltak új esetet a szakemberek a megyében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon idén Komárom-Esztergom, valamint Bács-Kiskun megyét érintette, illetve érinti a madárinfluenza járvány. Köszönhetően annak, hogy Komárom-Esztergom megyében január 6-a óta nem fordult elő újabb megbetegedés, a Nébih február 8-án elrendelte a védőkörzetek feloldását, olvasható a hatóság honlapján.

A megye járvány által sújtott baromfitelepein jelenleg is zajlanak a végfertőtlenítések, a munkálatok várhatóan a jövő hét elejére fejeződnek be. Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, úgy február 17-én a megfigyelési körzetek feloldására is sor kerülhet, ezzel együtt pedig újraindulhatnak a belföldi és az Európai Unióba irányuló kereskedelmi szállítmányok.

Bács-Kiskun megyében sajnos kevésbé biztató a helyzet, ugyanis az elmúlt héten az elsődleges madárinfluenza kitörés 1 km-es körzetén belül újabb három másodlagos kitörést állapított meg a hatóság. Mindhárom esetben tojótyúktartó gazdaságban jelentkezett a megbetegedés, ahol összesen mintegy 110 ezer állat leölésére került sor. Emiatt a védőkörzetek feloldása legkorábban február végén várható a megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?