A sertéstenyésztés fejlesztéséről tárgyalt az Agrárkamara a Kubai Köztársasággal

A sertéstenyésztés fejlesztéséről tárgyalt az Agrárkamara a Kubai Köztársasággal

agrarszektor.hu
A Kubai Köztársaság csökkentené élelmiszer-ellátásának nemzetközi kitettségét, ezért agrár-élelmiszeriparának fejlesztéséhez segítséget kért a hagyományosan erős magyar mezőgazdaságtól. Kuba magyarországi nagykövete ennek kapcsán tett látogatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), feltérképezni a lehetséges technológia- és tudástranszfert, valamint az ottani magyar beruházási lehetőségeket, derült ki az Agrárkamara közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alicia Elvira Corredera Morales, a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete 2021. február 24-én látogatott a NAK budapesti központjába, ahol Győrffy Balázs, a NAK elnöke fogadta, majd a kamara szakmai vezetői tartottak tájékoztatót számára. Mint elhangzott, a magyar mezőgazdaság, és azon belül kiemelten a sertéstenyésztés, a húsipar technológiája és szervezettsége példaértékű a közép-amerikai ország számára. Kuba az élelmiszerek közel 80%-ából importra szorul, és egyik fő fogyasztási árucikk náluk a sertéshús, illetve az abból készült feldolgozott termékek. Stratégiailag kiemelt fontosságú továbbá számukra az agrár illetve az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése más ágazatokban is, így a broilercsirke-előállításban és a gabonafélék valamint a fehérjenövények termesztésében.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke (b) és Alicia Elvira Correderra Morales, kubai nagykövet (b) (Forrás: NAK)

Kuba és Magyarország között - alapvetően a nagy távolság miatt - kevéssé intenzív a kereskedelmi kapcsolat, de például a vezető exporttermékeink között mezőgazdasági terménybetakarító gépek is szerepelnek. A megbeszélésen elhangzott, hogy a nagy távolságról való szállításban Kuba jelentős logisztikai tapasztalatra tett már szert, így a hazai technológiatranszfer illetve az élelmiszerexport volumene növelhető.

A kubai nagykövet első látogatásán az általános mezőgazdasági és élelmiszeripari területek mellett konkrét sertéstelep, illetve húsfeldolgozó és vágóüzem beruházási lehetőségről is szó esett, amely akár a teljes termékpályára, akár annak egyes részeire is kiterjedhet. Az együttműködési és beruházási lehetőségek pontos részleteiről további egyeztetések következnek a nagykövetség és a kamara között.

(A cikkben szereplő képek a NAK tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?