Keleti farmer: Az EU-s pulyka hazája is Lengyelország

Keleti farmer: Az EU-s pulyka hazája is Lengyelország

Takarék Agrár24
Lengyelország EU-s és nemzetközi szinten is versenyképes élelmiszer vertikumot fejlesztett az utóbbi évtizedben, és ennek egyik kiemelt szegmense a pulyka ágazatuk. Ez a szárnyas előállításuknak 14%-át teszi ki, az alágazat súlya az EU-ban is hasonló a szárnyas előállításban. Az EU-s kibocsátásból közel 20%-ot képviselnek pulyka vágottsúlyban, miközben a magyar kibocsátás 5% körüli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lengyel pulyka ágazat sikere a vertikális integrációban rejlik, így érdemes megvizsgálni, hogy a legnagyobb termelő/feldolgozó, az Indykpol hol tart, és miként fejlődött az utóbbi években. A szülőpároktól, a tojás keltetésen, a hízlaláson át, a vágásig és a feldolgozott késztermékekig bezárólag minden területet lefednek. Ehhez a vevőiknek országon belül, de akár külföldre is jól kiépített disztribúciós logisztikát biztosítanak.

Az Indykpol értékesítésének még csupán 20-25%-a származik az export piacokról, de a viszonylag telített belső piac mellett elsősorban itt tudnak növekedni. A vállalat méretét mutatja, hogy 2019 harmadik negyedévi, utolsó publikus beszámoló adatai alapján (https://www.indykpol.pl/relacje-inwestorskie/raporty/okresowe/) több mint 170 millió euró árbevételt (több mint 60 mrd forintot, 350 EUR/HUF árfolyam fölött számítva) tudott elérni háromnegyed év alatt csoport szinten konszolidáltan, ami mögött nagyrészt a pulyka vertikumuk teljesítménye állt. Ha ezt az árbevételt arányosítjuk éves szintre, akkor közel 80 milliárd forintnyi forgalmat tudtak elérni a pandémiát megelőző évben.

A 2020-as világjárvány okozta gazdasági sokk hatására biztosan várható visszaesés az értékesítésükben a HoReCa (turizmus és vendéglátás) kereslet kiesése miatt, és a Brexit sem kedvez 2021-től az export piaci pozícióiknak. Ha a víziszárnyas export megoszlása jó közelítést ad, akkor több mint 10%-a a pulyka exportjuknak is britt vonatkozású volt eddig, és ez kerülhetett most bizonytalanabb helyzetbe. A madárinfluenza hatására 2020-ban kivágott jelentős pulyka állományok miatt a lengyel termelői árak is emelkedtek. 2021 elején is elszívó hatást jelentenek az árualap vonatkozásában - a magyar vágóhidakkal szemben -, tehát a nemzetközi verseny nem csak a feldolgozott termékek, hanem az inputok vonatkozásában is zajlik.

A hazai szárnyas vertikum és különösen a pulyka piacon érintett termelők és gyártók vonatkozásában fontos követni, hogy mi történik a hatékony, lengyel piaci szereplőkkel, hogyan reagálnak a 2020-21-es sokkhatásokra, mert az alkalmazkodásuk mellékhatása már itthon is érezhető. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?