A pandémia alatt is kiemelkedően teljesít a hazai élelmiszer kiskereskedelem

A pandémia alatt is kiemelkedően teljesít a hazai élelmiszer kiskereskedelem

Takarék Agrár24
A 2020-as év rendkívüli kihívásokat hozott a koronavírus és a kapcsolódó korlátozások révén. Sajnos 2021 elején a harmadik hullám teszi próbára az egészségügyi ellátó rendszert, a gazdaságot és az emberek napi életét. Utóbbi kihíváshoz erőt adhat a folyamatosan haladó védőoltási kampány, valamint az a tudat, hogy a magyar gazdaság válságból való kilábalásához az egyik motor több mint jól teljesített 2020-ban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a kihívások közepette kevesebb figyelmet kapott az élelmiszer kiskereskedelem bővülése, de ez az ágazat az, amely segítheti a gazdaság visszarendeződését. A Takarékbank Agrárcentrum is minden negyedévben fokozott várakozásokkal követte blogbejegyzésekkel a KSH adatközlését. A mostani írásunk - a 2020 utolsó negyedévére vonatkozó élelmiszer kiskereskedelmi adatok kapcsán - további optimizmusra adhat okot, ugyanis a várakozásainkat meghaladó mértékű volt a karácsonyi időszak bővülése.

Forrás: KSH 2021, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Amikor a 2020 harmadik negyedévi forgalmi adatokról írtunk blogbejegyzést, már mérsékelt várakozások mellett is belátható volt, hogy a 2020-as év rekordokat dönt a hazai élelmiszer kiskereskedelemben, és közel 12%-al is bővülhet a teljes éves forgalom. Mivel 2020 utolsó negyedévében közel 956 milliárd forint lett az élelmiszer forgalom, ezért az éves bővülés meghaladta a 13%-ot is.

Ezen adatok reményt adhatnak a pandémiát követő nyitás és gazdasági újraindulás kapcsán, ugyanis a hazai fogyasztók hajlandóak többet és nagyobb értékben vásárolni, legalábbis élelmiszert. Mivel sok hazai élelmiszer-feldolgozó kihívásokkal néz szembe az exportpiacokon - az állatbetegségek okozta átmeneti túlkínálat miatt, valamint a dráguló takarmány árak is növelik az állati termékek előállítási költségeit - ezért a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése továbbra is stabilizáló erővel hat a teljes hazai élelmiszer vertikum számára. 

Érdemes szorosan követni a 2021-ben is a KSH negyedéves forgalmi adatközléseket és a Takarékbank Agrárcentrum kapcsolódó blogbejegyzéseit, mert hamarosan kiderülhet, hogy a korlátozások után - figyelembe véve az erős 2020-as év bázis hatását - mennyire marad húzó tényező a hazai kiskereskedelem. 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?