Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Balatoni hal elnevezéssel uniós oltalmat kapott a fogassüllő és a ponty. A gyulai kolbász, a szegedi szalámi mellett a balatoni hal a múlt század elején a legelső élelmiszer-exportcikkeink egyike volt - emlékeztetett az InfoRádióban Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője; a süllőt jégen, mohába csomagolva, plombával a hátukon vitték el a bécsi piacra, össze nem keverendő az osztrák vagy az ukrán süllőszállítmányokkal.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
Már az 1920-as évektől kezdve nagy gondot fordítottak a balatoni halgazdaságok a gazdasági szempontból jelentősebb halak tudatos halgazdálkodással történő szaporítására. Mint ahogyan a szakember elmondta, a balatoni fogassüllő rendkívül ízletes, nem véletlen, hogy elterjedt a világban, de csak nagyon nehéz hozzájutni. Az asztalunkra esetleg a régi tó főmedréből a vízszintsüllyesztéskor kikerült, ma már tógazdaságként működő halastavakból kerülhet.
A balatoni ponty is nagyon fontos
- mondta Lévai Ferenc.
Úgy gondolja, hogy a halra épp oly büszkék lehetünk, mint például a tokaji aszúra, amit nem fogyasztunk minden nap, de megbecsüljük és tudjuk, hogy van. Azt viszont egyértelművé tette, hogyha a Balaton partján valaki rendel magának egy fogast, azt bizony nem ott fogták ki. Ennek pedig egyszerű oka van: a Balatonon nincs halászat, a horgászok által kifogott hal pedig csak a család asztalára kerülhet, kereskedelmi forgalomba nem. A Balaton-környéki halastavakból, a balatoni vízrendszerből azonban mégis kerülhet hal, ha szerencsénk van, de csak 1-2 százaléknyi a fogastermelés a Balaton környékén. A többi import, a Duna deltájából jön, illetve Kazahsztánból.
A szakember hozzátette, hogy a Balaton haleltartó képessége nagyságrendekkel kisebb, mint ötven éve:
Címlapkép forrása: MTI/Varga György