Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Piero Agostini az AIMS keretén belül a baromfitartás egyik kardinális kérdéséről, az ideális takarmányok jellemzőiről, és ezek az állatok egészségére gyakorolt jótékony hatásáról tartott előadást. Az Agrofeed Kft.-vel régóta együttműködő Schothorst Feed Research (SFR) baromfi szakértője úgy látta, hogy az ágazat szereplői számára meglehetős kihívást jelent, hogy úgy kombinálják össze a baromfi-takarmányok különféle összetevőit, hogy azok a szükséges tápanyagokból (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, valamint ásványi anyagok és vitaminok) épp a megfelelő mennyiséget tartalmazzák, ugyanakkor ez egy nemrég lezajlott kísérlet alapján - egyáltalán nem lehetetlen. Az előadás során Piero Agostini nemcsak azt elemezte, hogy az egyes tápanyagok miért fontosak a baromfik számára, de bemutatta a kísérlet eredményeit is, ami azt vizsgálta, hogy az egyes összetevőknek a szakma jelen tudása szerint milyen fajtája és mekkora mennyisége tekinthető optimálisnak, és hogy ezeknek létezik-e ígéretesebb, hatékonyabb alternatívája.
Azzal kapcsolatban, hogy miért kellene csökkenteni a fehérjék mennyiségét a takarmányozásban, az SFR szakembere kifejtette, hogy ezzel csökkenteni lehet a baromfitartás függőségét a fehérjében gazdag takarmányoktól (és ezek előállítási országaitól), és növelni lehet vele az állományok egészségét és az állatjólétet. A fehérjék csökkentése emellett elősegíti az egészségesebb bélműködést, és - ami talán a legfontosabb - ezzel alacsonyabb szinten tartható a természetbe kerülő nitrogén mennyisége, valamint jelentős költségeket lehet megtakarítani ezen takarmány-összetevők visszafogásával.
A zsírok kapcsán a baromfi szakértő arról beszélt, hogy vannak olyan tényezők, amelyek komolyan akadályozzák ezen tápanyagok emészthetőségét. Ide tartozik például az állatok kora, ugyanis az öregebb egyedek jobban le tudják bontani a zsírokat, de a baromfiak neme is ilyen korlátozó tényező lehet, mert a hímek jellemzően kevésbé tudják megemészteni a zsírokat. Piero Agostini szerint a fertőzések, egyes aminosavak (glicin) alacsony szintje is hatással van a zsírok lebontsára, de ide kell venni a magas kalcium-szintet is, valamint a takarmány összetételét és a zsírsavak minőségét is.
A szénhidrátok (rostok) kapcsán Piero Agostini elmondta, hogy ezekre sokáig élettani szempontból kedvezőtlen, antinutritív anyagokként tekintett a baromfiágazat, amolyan szükséges rossznak számítottak. A legújabb kutatások szerint azonban a gabonafélék és egyes magvak héjában található, úgynevezett inert rostok igenis kedvező hatással vannak a madarak emésztésére és a zúza működésére. Ilyen inert rostok találhatóak a zab, a rizs és a napraforgómag héjában, a búzakorpában és a szalmában.
A szakember az ásványi anyagokat és vitaminokat illetően figyelmeztetett, hogy ha túl sok kalcium található a takarmányban, az számos problémához vezethet, mint például magasabb az állatoknak több foszforra lesz szükségük. Ez a megnövekedett foszforszükséglet főleg a csontokban fog elraktározódni, és kevesebb jut majd a húsképződésre. A túl sok kalcium emellett a fehérjék lebontását is csökkenti, és magasabb pH-értéket eredményez a zúzában, valamint csökkenti a fitáz-enzimek aktivitását a baromfik emésztőrendszerében, valamint csökkenti a zsírok lebontását.
Piero Agostini végül arról beszélt, hogy a takarmányozáson kívül milyen módszerekkel lehet megelőzni a fertőzéseket, kiemelve az erős telepi menedzsmentet és a magas szintű higiéniai követelmények betartását, illetve az imént ismertetett tápanyagokra vonatkozó ajánlásokat. A szakember kitért arra is, hogy egy esetleges fertőzés esetén milyen lépéseket kell megtennie egy felelős és tudatos baromfitartónak.