Újra lecsapott a gyilkos kór a keleti országrészben: több ezer madarat kell leölni

Újra lecsapott a gyilkos kór a keleti országrészben: több ezer madarat kell leölni

agrarszektor.hu
A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Kondoroson, egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban. Egy nappal később a szomszédos Hajdú-Bihar megyében, a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyúban is a vírus jelenlétét állapították meg a szakemberek. A járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Békés megyei Kondoros településen egy 4950 darab tenyészpulykát számláló állományban a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a telep dolgozói - írta meg a Nébih. Az elhullott állatok esetében a laboratóriumi vizsgálat a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatta ki. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében haladéktalanul megkezdődött a telep felszámolása.

Egy nappal később, december 1-jén a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyút észleltek, amelynek teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatta ki a Nébih laboratóriuma. A keleti országrész két szomszédos megyéjében történt újabb fertőzési esetek miatt a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat! Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartása, amelyet az országos főállatorvos már korábban elrendelt, többek közt a jelenlegi kitörésekben érintett megyék esetében is.  A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről bővebb információk a Nébih tematikus aloldalán találhatóak.

A madárinfluenzát legutoljára Szombathelyen, egy elhullott vetési lúdban, illetve a keszthelyi Festetics-kastély madárparkjában mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a Helikon Kastélymúzeum teljes madárállományát felszámolták.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?