Figyelmeztetnek a szakértők: komoly változások kellenek az európai állattartásban

Figyelmeztetnek a szakértők: komoly változások kellenek az európai állattartásban

agrarszektor.hu
Akár a koronavírusnál is veszélyesebb világjárvány kitörésére figyelmeztetnek az állategészségügyi szakértők abban az esetben, ha a nagyipari állattartásban a továbbiakban is ilyen mértékben használják az antibiotikumokat. Bár az elmúlt években jelentősen kevesebb antibiotikumot adnak megelőzés jelleggel, ám úgy tűnik, hogy a tömegesen tartott csirkék és sertések még így is túl sok ilyen gyógyszert kapnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió tagországaiban január 28-tól tilos antibiotikumot adni az egészséges háziállatoknak, Nagy-Britanniában pedig az állategészségügyi szakemberek és az állatvédők hasonló lépéseket követelnek a kormánytól - írja a Qubit. A WHO egy 2017-es jelentése szerint vannak olyan országok, ahol az összes felhasznált antibiotikum 80 százalékát adják haszonállatoknak. A világszervezet már ekkor a preventív antibiotikum-használat teljes megszüntetését javasolta, erre azonban eddig még nem került sor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Több szakértő is aggasztónak tartja, hogy hiába kisebb mértékben, de még mindig használnak antibiotikumot a nagyüzemi állattartásban, mások viszont túl szigorúnak tartják az uniós szabályozást. Chris Lloyd, a mezőgazdasági gyógyszerhasználatot felügyelő bizottság (RUMA, Responsibe Use of Medicines in Agriculture) főtitkára szerint nem az elmúlt években pedig olyan mértékben csökkent az antibiotikumhasználat a szektorban, hogy nincsen szükség további szigorításokra. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója úgy véli, hogy egy világméretű, összehangolt cselekvési tervre van szükség. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58