Óriási a lemorzsolódás ebben az ágazatban: vészesen csökken az állatok száma

Óriási a lemorzsolódás ebben az ágazatban: vészesen csökken az állatok száma

agrarszektor.hu
Egyértelműen a sertéstartók a legnagyobb vesztesei a brutális alapanyagár-robbanásnak, és az ágazatban látni a legnagyobb mértékű lemorzsolódást az utóbbi időszakban - tájékoztatott Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, a kialakult helyzet egyik legfőbb oka, hogy az átvételi árak gyakorlatilag nemhogy emelkedtek, de jelentősen csökkentek, miközben a gazdák költségei elképesztő mértékben megnőttek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

26 éve vagyok a szakmában, 22 éve vezetem a céget, de még soha nem tapasztaltam ekkora krízíst, mint amelyet átél most az állattenyésztés

  - mondta Kulik Zoltán a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, ennek a mostani állapotnak az egyik legfőbb oka az a közel egy éve tartó, mindent átíró alapanyagár-robbanás, ami ráadásul még most sem állt meg. Mindez nem jelentene problémát akkor, ha az átvételi árak - sertéshús, tej, baromfi - is ugyanilyen mennyiségben nőnének, de ahhoz képest mennyire megemelkedtek a termelők költségei, a boltokban csak minimális drágulás tapasztalható, pedig a felvásárlási áraknak nagyon komoly mértékben nőniük kellene.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A legnagyobb veszteségeket egyértelműen a sertéstartók könyvelhetik el az utóbbi időszakban, aminek részben az az oka, hogy az átvételi árak gyakorlatilag nemhogy növekedtek, de jelentősen csökkentek az elmúlt évben - közölte a szakember. Kiemelte, a gyakorlatban úgy kell most elképzelni, hogy egy leadott hízón 10-14 ezer forintot veszít a termelő. Jelen állapotban egy például 500 kocás sertéstelep, ami átlagos méretűnek mondható Magyarországon, éves vesztesége elérheti, vagy meghaladhatja a 200 milllió forintot. A sertéstenyésztőknél látni a legnagyobb értékű lemorzsolódást, jelenleg 60-70 ezer kocával kevesebb kerül termelésbe, mint másfél évvel ezelőtt. 

Magyarország az adottságainak megfelelően abszolút kukorica exportőr, olyan nagyon ritkán fordul elő mint 2021-ben, hogy kukoricát hoztak be a kereskedők, de elmondható, hogy van elég kukorica. Habár nagyon gyenge termés volt tavaly, hektáronkénti 6 tonnás átlaggal, 6,4 millió tonnát takarítottunk be, ami több mint 2 millió tonnával kevesebb mint 2020-ban, de ígyis bőven elég mind az ipari, mind a takarmányipari felhasználására. Az árai azonban az egekben vannak, és ezt kell betenni a sertés, a baromfi és a tejelő tehenek takarmányába"  

 - hangsúlyozta Kulik Zoltán.

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58