Tények és tévhitek az állattenyésztésről: mi az igazság?

Tények és tévhitek az állattenyésztésről: mi az igazság?

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az állattenyésztéssel és az állati eredetű élelmiszerek előállításával kapcsolatban - a tévhiteket terjesztő zöld szervezetekkel szemben - törekszik a fogyasztók hiteles tájékoztatására. A NAK "Húsba vágó tények" című online kiadványsorozatának újabb két kötete jelent meg, a kamara célja ezzel, hogy erősítse az ágazat elfogadottságát, javítsa az állattenyésztésben és az állatitermék-előállításban tevékenykedők megbecsülését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK "Húsba vágó tények" címmel indított ötrészes kiadványsorozatának újabb kötetei jelentek meg, "Környezetvédelem", valamint "Gazdálkodás és vidéki élet" címmel. A kötetek tartalma az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által - "Európai Állattenyésztés Hangja" elnevezéssel - indított kampány anyagain alapul.

A NAK a gondolatébresztő kiadványsorozatot azért indította útjára, hogy az állattenyésztési ágazatok, illetve a gazdálkodók elleni támadásokkal szemben megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval lépjen fel. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre erősödnek a - számos esetben elfogult szemléletet tükröző - "zöld" szervezetek általi megmozdulások az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékek előállításával szemben.

A kamara a tudományos alapokon nyugvó, szemléltető ábrákat is tartalmazó kiadványsorozattal hozzá kíván járulni a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, valamint bővíteni szeretné a lakosság állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteit. A most megjelent "Környezetvédelem" című negyedik kötet az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrás-felhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglalja össze. A "Gazdálkodás és vidéki élet" című ötödik kötet pedig az ágazat intenzifikációjával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

A két kiadvány a többi közt olyan állításokat is cáfol, hogy az állattenyésztés használná fel a világ összes vízforrásának 1/3-át, hogy a világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használnák fel, hogy a takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyezne az élelmiszer-előállításhoz használt földterülettel, hogy az állatgyógyászati készítmények szennyeznék folyóinkat és termőföldjeinket, vagy hogy növekedne az EU állattenyésztésének ÜHG-kibocsátása.

A kiadványsorozat "Környezetvédelem" című negyedik kötetét ezen a linken, a "Gazdálkodás és vidéki élet" című ötödik kötetünket pedig ezen az oldalon érhetik el. Az Agrárkamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a sorozat korábban megjelent része közül az "Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége" című első kötet ezen az oldalon, az "Állatjólét" című második kötet ezen a linken, az "Állategészségügy" című harmadik kötet pedig itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?