Vallott a szakértő: fel kell készülni arra, hogy még drágábbak lesznek az élelmiszerek

Vallott a szakértő: fel kell készülni arra, hogy még drágábbak lesznek az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Elkezdődött a drágulás az állati termékeknél az elmúlt hetekben, ráadásul a kormány által bevezetett gabonakiviteli tilalom nyomán a kukorica és a búza ára is csökkent, így lassan a legnagyobb bajban lévő sertéságazat is erőre kaphat. A fogyasztóknak azonban fel kell készülniük arra, hogy még a mostaninál is jóval magasabb élelmiszerárak jöhetnek a boltokba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már most érezhető a hatása az árak hazai alakulásában annak, hogy néhány napja a kormány exporttilalmat vezetett be a gabonapiacon. Míg körülbelül egy hete egy tonna kukorica még 110 ezer forintért cserélt gazdát, most százezer forint körül alakulnak az árak, a búzánál pedig még látványosabb az áresés, a március eleji 124-125 ezer forintos tonnánkénti ár a napokban 110 ezer forintra mérséklődött - mondta a Magyar Nemzetnek Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

Az árak már a múlt évben is csúcsra törtek, az orosz-ukrán konfliktus azonban újabb lökést adott a drágulásnak. Az exportstop bevezetésével ez mérsékelhető, s így időt nyerhetnek az állattenyésztők is, hogy az állati termékek ára követni tudja a takarmánypiacon bekövetkező drágulást

 - közölte a takarmánygyártó cég vezetője.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kulik Zoltán szerint van elegendő gabona az országban, a tavalyi nagyon gyenge kukoricatermés ellenére bőven van belőle a magtárakban, a búzánál sem kell hiánytól tartani, az olajnövények esetében azonban már más a helyzet, a szakember szerint ugyanis se napraforgómag, se repce nem érhető el az országban. Az extrahált napraforgódara ára jelentősen nőtt az elmúlt napokban, a hazai takarmánygyártók azonban még a magas árak ellenére sem tudnak hozzájutni ehhez az alapanyaghoz. Ennek oka főként az, hogy az Európai Unió rendkívüli mértékben függ az orosz és az ukrán napraforgótól.

Nem csoda, hogy a napraforgó piacán őrült tempóban emelkednek az árak. Még el sem vetettük a napraforgót, de már most bőven 280 ezer forint felett van az új napraforgómag tonnánkénti ára. Összehasonlításként tavaly - amikor szintén magasak voltak az árak - 120-140 ezer forintot kértek érte. A gabonapiacot most az fogja meghatározni, hogy bár nem tudni, hogy a fegyveres konfliktus meddig tart, ha a háború elhúzódik, akkor nagy valószínűséggel a vetőgépek helyett tankok masíroznak majd az ukrán földeken. Ha pedig áprilisig nem tudják elvetni a napraforgót az ukrán gazdák, akkor a következő szezonnak is annyi. S persze az is kérdéses, hogy ebben a helyzetben mi lesz az ősszel elvetett repcével és búzával, ahogyan azt sem tudni, hogy a multinacionális feldolgozóüzemekben a konfliktus lezárultával vissza tudnak-e állni a termelésre

- mutatott rá Kulik Zoltán. Elmondta azt is, a hazai takarmányipart - s ezzel együtt az állattenyésztőket - mind­emellett a fehérjenövények drágulása is sújtja. Bár az elmúlt évben a szója esetében sikerült megúszni a nagyobb áremelkedést, az idén ebben a szegmensben is komoly drágulás kezdődött.

Minden takarmánygyártó óriási présben van, megpróbál együttérezni az állattenyésztőkkel, ugyanakkor bennünket is súlyosan érint az alapanyagok drágulása, az energiaárak és a munkabérek növekedése, a forint árfolyamának alakulása. Az állattenyésztőket - elsősorban a sertéságazatban - gyakorlatilag a csőd szélére sodorta, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett takarmányköltségek ellenére nem tudták emelni a termé­keik árát. Az elmúlt hetekben azonban már a sertéstartók számára is felcsillant a remény, félévnyi késéssel ugyan, de megkezdődött az áremelkedés. Míg az élő sertésért három hete még csak 340 forintot fizettek a vágóhidak, ma már a kilónkénti ár eléri az 500 forintot

 - jegyezte meg. Hozzátette, ez még mindig veszteséget jelent a termelőknek, a jelenlegi költségszintek mellett 600 forintos élősertés-árra lenne szükség. A szakember arról is beszélt, habár attól nem kell félnünk, hogy nem lesz elég élelmiszer az országban, hosszabb távon azonban be kell rendezkednünk arra, hogy a nettó keresetünkből sokkal többet fogunk élelmiszerre költeni, mint eddig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?