Egyre több húsfeldolgozó mondja fel a szerződéseit: súlyos a helyzet a sertéspiacon

Egyre több húsfeldolgozó mondja fel a szerződéseit: súlyos a helyzet a sertéspiacon

agrarszektor.hu
Tovább fokozódik a probléma az állattartók körül, az európai és magyar húsfeldolgozók is felmondják élő szerződéseiket. Ennek oka a költségek drasztikus növekedése, ami a sertés felvásárlási árának esetében például egy hónapon belüli több mint 50 százalékos volt. Ilyen levelet még nem láttam - mondta az egyik nagy hazai sertéshúspiaci vállalkozás vezetője, a német Tönnies húsipari óriás partnereknek küldött tájékoztatójáról, amelyben a cég közli, hogy eláll érvényes szerződéseitől, valamint a piacon kialakult helyzetet az orosz-ukrán háború miatt vis maiornak tekinti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyar feldolgozók is léptek, legalábbis az egyik jelentős húsipari cég március 16-án kelt levelében arról tájékoztatta partnereit, hogy az élő szerződéseikben vállalt kondíciókat nem tudja tartani, és új árlistát küld partnereinek. Mindezt arra való hivatkozással, hogy a világ nyersanyagpiacán drámai és kiszámíthatatlan fejlemények történnek, s emiatt minden termelési szintet érintő költségnövekedéssel kénytelenek szembenézni. Az orosz-ukrán háború pedig csökkenti a helyzet rövid távú enyhülésének reményét - írja a Világgazdaság.  Az elmúlt hetekben drasztikusan megemelkedett a sertés alapanyagára. A magyarországi élősertés-felvásárlási árakat is meghatározó német jegyzés február 10-én még kilogrammonként 1,2 euró volt, március 16-án már 1,85 euró, ami egy hónapon belül több mint 54 százalékos emelkedés.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá növeli a feldolgozók költségeit az is, hogy a logisztikai partnerek számára megszűnt a hatósági ár, ami az üzemanyagokban 50 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig szállítmányozók azonnal beépítették a fuvarköltségbe. A gáz és az elektromos energia költsége több mint 100 százalékkal nőtt, és a különböző segéd- és alapanyagok piacain is folyamatos az áremelés. A koronavírus-járvány által az ellátási láncokban okozott zavarok már eddig is jelentős többletköltségeket róttak a húsipari cégekre, a jelenlegi helyzet pedig tovább tetézi azt. Bár a sertéstartók helyzete némileg enyhült, de az elmúlt hónapok veszteségeit ez természetesen nem feledteti, sőt a szakmabeliek szerint sokaknál még mindig csak az önköltség körüli a megemelkedett felvásárlási ár. Több uniós tagállam, köztük Magyarország is sürgette az Európai Bizottságot, hogy a kontinensen eluralkodott sertésválság miatt rendkívüli támogatással segítse az ágazatot, de a brüsszeli testület nem hozott ilyen döntést.

EZ IS ÉRDEKELHET

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idézett elő. Ezért a nehéz helyzetben az ágazat túlélése érdekében az előző hónapban az Agrárminisztérium 4 milliárd forint keretösszeggel egy új támogatási programot hirdet meg a gazdálkodóknak. Mindezek mellett csökkent a kivitel is: az AKI adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 10%-kal, 32 ezer tonnára csökkent tavaly az előző évi mennyiséghez képest. Az élősertés-behozatal ugyanakkor 4%-kal mérséklődött. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége majdnem 7%-kal, 161 ezer tonnára nőtt a múlt évben, miközben értéke csupán 2%-kal emelkedett 2020-hoz képest. A sertéshúsimport mennyisége 8%-kal több, 142 ezer tonna volt, míg értéke 8%-kal csökkent.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?