Kitört a botrány: áll a bál a magyar baromfiágazatban, elszabadultak az indulatok

Kitört a botrány: áll a bál a magyar baromfiágazatban, elszabadultak az indulatok

agrarszektor.hu
A Baromfi Termék Tanács jogi lépéseket tett a nemrégiben Kiskunfélegyházán megtartott tisztújító közgyűlés miatt, mert a szervezet úgy véli, hogy a Kacsa- és Lúdszövetség elnökét illegitim módon választották meg. Úgy tudni, hogy a rendezvényen heves szóváltás is kialakult, a tagság jelentős része pedig elhagyta a termet. A szervezetek élére egy olyan személy került, aki állítólag korábban semmilyen viszonyban nem állt az ágazattal, és nincs tagsága sem egyik említett szervezetben sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alaposan felkavarta az indulatokat a hazai víziszárnyaságazat szereplői köré­ben a Magyar Kacsaszövetség és a Magyar Lúdszövetség múlt heti közgyűlése. A szokatlan hangnemben zajlott esemény - ahogyan arról lapunk is beszámolt - botrányba fulladt. Az éles szóváltásokkal tarkított tisztújító ülésről a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével együtt a résztvevők egy része kivonult, míg az ott maradottak új tisztségviselőket választottak a két szervezet élére. Bár a közgyűlés eredményességéről a bíróság dönt majd, a BTT már jelezte, nem tekintik legitimnek a választást, a kacsa- és lúdszövetség új elnökét, Szabó Bálint jogászt nem tekintik partnerüknek - írja a Magyar Nemzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új elnök szerint azonban jogszerűen zajlott a tisztújítás, és azt üzente, hogy látogatásra készül a nagy cégek vezetői­hez, mert közösen szeretné velük kidolgozni azt a stratégiát, amelynek eredményeként újra nyereséges lehet az ágazat. Az viszont kérdéses, hogy mennyire lesznek ebben partnerek a feldolgozók, hiszen ők is úgy gondolják, hogy nem volt jogszerű a közgyűlés, sőt, már a jogi megoldást is keresik, amellyel érvényesíteni tudják a "csendes többség érdekeit". Bár megoszlanak a vélemények, abban nagy az egyetértés, hogy az eddigi rendszer egyik nagy előnye az egység volt. Nagy István néhány héttel ezelőtt kijelentette, hogy a kormány kitart a víziszárnyastartók mellett. A tárcavezető többek között jelezte, hogy az eddigi támogatásokon felül az ágazat képviselőivel további intézkedésekről is egyeztetnek majd. Csorbai Attila, a Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, hogy illegitimnek és botrányosnak tartja a Magyar Kacsaszövetség és a Magyar Lúdszövetség kiskunfélegyházi eseményét. A szervezet megkezdte a jogi lépéseket, a bíróság jogerős döntéséig pedig teljes mértékben elhatárolódik az ott megválasztott személyektől. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?