Döntött a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

Döntött a hatóság: szigorodtak az élőállat-szállítás feltételei

agrarszektor.hu
Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását. Az időjárási előrejelzések ismeretében a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás 2022. július 1-jétől, további utasításig tilos. Emellett a hatósági szakemberek - célországtól függetlenül - a nyár folyamán folyamatosan vizsgálják, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e egy-egy állatszállítmány.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hőstressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb, rendszeresen visszatérő probléma a nyári időszakban, amely jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak. A megemelkedett külső hőmérséklet hatására a nem klimatizált állatszállító járművek rakterében is megnövekszik a hőmérséklet, az esetek egy részében jelentősen túllépve az uniós rendeletben* meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt. Épp ezért a hatósági állatorvosok - célországtól függetlenül - nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során az előre jelzett külső hőmérséklet bármikor meghaladja a 30°C-ot. Kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hatóság a hőmérséklet előrejelzések alapján döntést hozott az állatvédelmi szempontból egyébként is kritikus útvonalnak számító, Bulgárián keresztül Törökországba tartó szállítmányokról. Ennek értelmében 2022. július 1-től visszavonásig megtiltotta ezen a vonalon a kérődző szállítmányok közúti indítását a klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművek esetében. Az intézkedés mind a tranzit, mind a végleges úti célként Törökországba irányuló szállítmányokra vonatkozik. A Nébih részletes útmutatója élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz, amelyek betartásával elkerülhető a szállított állatok szükségtelen szenvedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?