Sorra száradnak ki a halastavak Magyarországon: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

Sorra száradnak ki a halastavak Magyarországon: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
A magyarországi halászatnak és halászoknak is komoly gondokat okoz a jelenlegi vízhiány, a halastavak és a természetes vizek kiszáradóban vannak, ezért fontos lenne a lehető leggyorsabban cselekedni. Megoldás lehet a problémákra az országon átfolyó víz, valamint a csapadékvíz megtartása, ezzel és az öntözőhálózat kialakításával csökkenthetőek lennének az aszály okozta károk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Kötél a torkán" a halászatnak a jelenlegi vízhiány, tekintettel arra, hogy mintegy 30 százalékuk már víz nélkül marad. A halastavak és a természetes vizek kiszáradóban, a vízellátási rendszerek ellehetetlenülőben vannak, ezért nagyon fontos lenne, hogy a létező leggyorsabban gondoskodjunk arról, hogy az országon átfolyó hatalmas víztömeg egy részét itt tartsuk, aminek egyetlen módját a tározásban látom

 - mondta az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) piacszervezésért, közösségi marketingért felelős elnökségi tagja. Lévai Ferenc úgy látja, a helyzet rendezése nem várhat tovább, rámutatott, a 6-7 köbkilométernyi csapadékkal együtt nagyjából 130 köbkilométernyi víz hagyja el az országot, miközben szomjazunk, és pusztulnak a földjeink. Ezért szerinte azonnal rendbe kellene tenni az öntözőhálózatokat, valamint vízvisszatartóvá tenni a belvízelvezető hálózatokat, amikből most 5 perc alatt elfolyik a beléjük kerülő víz. Kardinális kérdésnek tartja a föliszaposodott vízügyi tározók és a 40-100 éves halastavak minél előbbi kikotrását, rendbetételét.

Ki kellene kotornunk körülbelül 100 millió köbméternyi iszapot, és akkor lenne helye 100 millió köbméter víznek

- fogalmazott Lévai Ferenc. A MA-HAL piacszervezésért, közösségi marketingért felelős elnökségi tagja azt is kiemelte, hogy a halastavakon kívül ma érdemben senki sem tud vizet visszatartani, ami talán fontosabb is annál, hogy halat termelnek. Hiszen a halastavak vizet biztosítanak a gyökérzóna számára, párolgásuk lecsapja a levegőben lévő port, a hajnali órákban pedig harmattal enyhítik az aszályt - magyarázta a szakértő.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?