Nagy baj lesz, ha nem jönnek drasztikus lépések a magyar mezőgazdaságban

Nagy baj lesz, ha nem jönnek drasztikus lépések a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Raskó György agrárközgazdász szerint, ha nem tartjuk a vizet az országban, akkor a mezőgazdaságot érintő aszálynak súlyos következményei lesznek. A szakember az RTL Reggeli műsorában beszélt arról, hogy szerinte már most deficitben vannak a magyar termőföldek, pedig még ki sem fejlődtek a növények. Beszélt többek között arról is, hogy a magyar mezőgazdaság hiányát az Ukrajnából érkező búza és olajos magvak fogják pótolni, így az átlag magyar vásárló egyelőre még nem érzi meg a pénztárcáján a deficites magyar termelést, vagyis nem lesz még drágulás a boltokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Raskó György arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy február eleje óta országos átlagban csupán 20 mm csapadék esett, ami borzasztóan rossz hír a gazdák számára, akiknek a termelési költségeik is megemelkedtek az elmúlt időszakban. A szakember úgy véli, hatalmas kockázatot vállalnak a gazdák azzal, hogy egyre drágább anyagokat kénytelen használniuk aszály idején, ami nem biztos, hogy megtérül. 

Ha nem lesznek drasztikus változások a magyar mezőgazdaságban, akkor hamar meg fogjuk érezni a vízhiányt, de már így is a „termelés jövedelmezősége messze az átlag alatt lesz 2023-ban”. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olasz öntözőrendszerek bevezetése lenne, ami a gazdák szoros együttműködésén alapul. Az olasz gazdák között van egy precíz együttműködés: elosztják a vizet, mindenki csak annyit használ, amennyi engedélyezett. Az individuális magyar gazda nem hajlandó erre

- közölte Raskó György, aki szerint egy hétköznapi ember is segíthet azzal a vízhiányon, hogy próbál spórolni.

Abszolút hibás szemlélet, hogy minél előbb vezessük el az árvizet, az ugyanis az egyik legfontosabb, hogy az országban tartsuk a vizet: ha minden faluban lenne egy víztározó, azzal már meg lehetne fogni a csapadékot, hogy aztán locsolni lehessen belőle a termőföldeket.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?