Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Nagy István agrárminiszter az Állattenyésztők Napján, Kaposváron kiemelte, az elmúlt két év nehézségei eddig ismeretlen kihívások elé állították a magyar mezőgazdaságot, amelynek ez a válságállóság és a válságkezelés tesztje, és még mindig tart. A miniszter a válsághelyzet kezelését szolgáló intézkedések között említette a napokban az állattartó telepek számára kifizetett 6,2 milliárd forintos támogatást, amelyet az orosz-ukrán háború okozta kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került sertés- és baromfiágazat a kivételes alkalmazkodási támogatás jogcímen kapott. Emellett az állattenyésztők számára a hitelmoratórium, az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelt és az MFB agrár forgóeszköz hitelprogram 2020 keretében felvehető kamat- és költségmentes hitelek szerződései hatálybalépési idejének meghosszabbítása a sertéstenyésztő vállalkozásoknak is a termelési feltételek biztosítása érdekében biztosított.
A miniszter úgy vélte, hogy a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent. A tervek szerint halad a tenyésztésszervezési feladatok támogatásának kifizetése. A tenyészállat-állomány genetikai minőségének fenntartását, javítását segítő forrásból 1,14 milliárd forintot fizettek ki a harmadik negyedév közepéig. A miniszter hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, illetve az állattartó ágazat általános támogatására a Vidékfejlesztési Program számos felhívásával. A miniszter szerint az állattartás fenntarthatóságához a beruházási támogatásokon túl a genetikai erőforrások megőrzését, az állatjóléti körülmények javítását és a környezettudatos gazdálkodás ösztönzését célzó intézkedések is jelentősen hozzájárulnak. Nagy István a versenyképesség erősítéséhez elvárásként fogalmazta meg az innovációt, az uniós előírásoknak megfelelő magas technológiai színvonalú állattartó telepek kialakítását, a "zöld célok előmozdítását", az energiahatékonyság javítását.
Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke beszédében kiemelte, összeállt a három pillér, az állattenyésztők, a minisztérium és az oktatás jeles képviselői kiváló együttműködésben dolgoznak. Ez az összefogás tudja biztosítani a hazai állattenyésztés jövőjét és a hagyományok mellett fejlődést is
Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, az állattenyésztési ágazatnak felértékelődött a szerepe és a közgondolkodásban való megítélése. Idén a MATE állattenyésztő alapképzésére jelentkezett hallgatók száma megháromszorozódott, ami az ágazat jövőjének kulcsa, hiszen megfelelően képzett, ambiciózus fiatalokkal lehetünk hosszú távon sikeresek.
Bustyaházai László, a Gabonaszövetség Takarmánygyártók Tagozatának elnöke előadásában hangsúlyozta, a takarmánygyártók és az állattenyésztők között kiemelten fontos a szoros együttműködésre. Ugyan a következő időszak takarmánygyártásának előrejelzése szinte lehetetlen, mert tele van bizonytalansággal, de mindenképpen alternatív megoldásokra van szükség az alapanyagok felhasználásának terén.
Dr. Bajnok Márta a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa a Gyepgazdálkodási Munkacsoport létrejöttéről tájékoztatta a jelenlévőket. Ez lehetővé teszi az országos gyepkataszter létrehozását, valamint egy kódszámrendszerét, ami a gyepek értékéről fog átfogó szakmai információkat nyújtani.
Dr. Wagenhoffer Zsombor MÁSZ ügyvezető igazgatója a hús fontosságáról szóló előadásában, a húsvita bonyolultságát emelte ki, ami nem csak annak közvetlen egészségügyi hatásairól szól, hanem környezet- és klímavédelmi, valamint etikai, vallási kérdésekről. Szerinte aki húst fogyaszt, lehet mellette környezettudatos, ugyanis az egészségünk és a bioszféra megőrzésének módja nem a húsevés és az állattartás megbélyegzése, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mértékletes életmód.