Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
A kender jelenleg nem elfogadott takarmány-adalékanyag az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Robert Pieper, a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet élelmiszerbiztonsági szakértője szerint ennek oka részben az, hogy a legtöbben attól tartanak, a növény aktív vegyületei a tejbe is bekerülhetnek. Olcsósága és tápértéke miatt ugyanakkor egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során - írja a 24.hu.
Hogy felmérjék, hogyan hat a növény fogyasztása a tejre, Pieper és kollégái tíz tejelő tehenet kezdtek el táplálni olyan kenderkészítményekkel, amelyek különböző koncentrációkban tartalmaztak kannabinoidokat. Az eredmények alapján a teljes növényekből készült takarmány nem hatott az állatok egészségére és viselkedésére, a virág alapú táplálék azonban jelentősen mérsékelte a légzés- és pulzusszámot.
A tehenek ráadásul nyáladzottak, ásítoztak, a szokásosnál több orrváladékot termeltek, a szemük kivörösödött, és a nyelvüket is többet mozgatták. Bizonyos példányoknál, amelyek több takarmányt ettek, a mozgás bizonytalanná, az álló helyzeti testtartás pedig furcsává vált. Az étrendbeli átállást követő második napon a szarvasmarhák étvágya és tejhozama is csökkent. A normál táplálkozáshoz való visszatérés után két nappal a tehenek viselkedése helyreállt, de a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) még nyolc nappal a kísérlet lezárása után is észlelhető maradt a tejben, így arra egyelőre nincs válasz, hogy a vegyületek jelenléte hathat-e a tejet elfogyasztó emberekre.