Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt most még van idő elintézni itthon

Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt most még van idő elintézni itthon

agrarszektor.hu
Fontos határidőre hívja fel a figyelmet a Magyar Állattenyésztők Szövetsége. 2024. szeptember 30. napig van lehetőség az EK felületen a szarvasmarha ENAR nyilvántartás alapján késve jelentett eseménnyel érintett kérelmezett egyedek visszavonására a szankciók elkerülése érdekében.

Felhívjuk a szarvasmarhatartók figyelmét, hogy az egységes kérelem keretében termeléshez kötött tejhasznú tehén- és termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás igénylésére benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában 2024. szeptember 30. napig van lehetőség az EK felületen a szarvasmarha ENAR nyilvántartás alapján késve jelentett eseménnyel érintett kérelmezett egyedek visszavonására a szankciók elkerülése érdekében. Célszerű a NÉBIH által a gazdálkodók számára elérhetővé tett késve jelentett események lekérdezésének lehetőségét kihasználni, és megfontolni azon egyedek visszavonását a kérelemből, amelyeknek ENAR eseményei késve kerültek bejelentésre - olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetségének oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tejhasznú tehéntartás támogatás

A tejhasznú tehéntartás támogatás esetében az egységes kérelem benyújtását megelőzően történt ENAR esemény késve bejelentését nem szankcionálja a Magyar Államkincstár (MÁK), de az EK benyújtás után előforduló késésekben érintett teheneket (kiszállítás, beszállítás, átkötés bejelentésének határideje: 7 nap) minden esetben elutasítja, illetve 3 egyed felett további százalékos szankciót szab ki az elutasított/megfelelt állatok arányában. Az eddigi gyakorlat szerint a született borjak bejelentési határidejének elmulasztása is maga után vonja a tehén meg nem felelésének megállapítását (borjú születés bejelentés határideje: 27 nap). 

Tejhasznú tehéntartás tekintetében, amennyiben a szaporulat jelölése és bejelentése határidőre megtörtént, abban az esetben a 2024. évi EK bírálata során az előző két év eljárásrendjétől eltérően a borjú adatait módosító bizonylat beküldése nem von maga után szankciót, ha az nem a tenyészetbe kerülés (születés) dátumát módosítja. Kivétel ez alól, ha a borjú tenyészetbe kerülésének (születésének dátuma) és a módosító bizonylat dátuma közt 27 vagy kevesebb nap telik el (határidőn belüli javítás), abban az esetben a tenyészetbe kerülés dátumának módosítása (születési dátum) sem jár elutasítással. A saját tenyészetek közötti mozgások bejelentésének (kikerülés, bekerülés) vizsgálata minden kérelmezett egyed esetében megtörténik, és bármelyik átkötéshez fűződő késve jelentett esemény az egyed kizárását eredményezi a támogatásból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiemelt figyelmet szükséges fordítani arra, hogy a továbbiakban semmilyen mulasztás ne történjen az ENAR bejelentések vonatkozásában, mivel a visszavonási határidőt (2024.09.30.) követően is, a végkifizetési döntés meghozataláig minden ilyen hiba pénzügyi szankciót eredményez

Termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás

Termeléshez kötött hízottbika tartás támogatás esetében a késve jelentett ENAR események mindegyike szankcionálásra kerül, amennyiben az a birtokon tartás ideje alatt történt. A MÁK ismereteink szerint a birtokon tartást a vágást, illetve külföldre szállítást közvetlenül megelőző tenyészetben tartózkodás vonatkozásában vizsgálja (támogatás igénylő ügyfél tenyészete). Amennyiben a kérelmezett bika az érintett tenyészetben született, legyen a születés akár több évvel korábbi, mint a 2023.04.01-2024.03.31. közötti támogatási időszak, és késve jelentették be, vagy átkötéssel került késve bejelentésre, illetve a tenyészetből történő kikerülést jelentették határidőn túl a vágást, kiszállítást megelőzően, akkor minden esetben ki fogják zárni a támogatásból. Amennyiben egy korábbi tenyészet tartója követett el a mulasztást, nem kerül szankcionálásra az egyed

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?