Elindult a nagy szavazás: közülük fog kikerülni a 2023-as Év hala

Elindult a nagy szavazás: közülük fog kikerülni a 2023-as Év hala

agrarszektor.hu
A több mint tízéves hagyományt követve ez évben is közönségszavazás dönti el, hogy melyik magyar halfaj legyen 2023-ban az év hala. A Magyar Haltani Társaság akciójának célja őshonos halaink népszerűsítése. A következő évi győztes a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs közül fog kikerülni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Haltani Társaság 2023-as évre is meghirdette az Év hala versenyt. Amint a társaság közleményéből is kiderült, a verseny célja a magyar halak népszerűsítése. Mint írták, a jelölési elveknek megfelelően mindhárom jelölt faj őshonos Magyarország vizeiben, továbbá van köztük védett és fogható faj is. A szavazatok leadására 2022. december 31-én déli 12 óráig van lehetőség a Társaság honlapján.

Az első jelölt a lápi póc. Apró termetű, zömök, bennszülött halfaj, amely úszósugarait egymástól függetlenül képes mozgatni, ezért kapta a "kutyahal" elnevezést. Barnás színezetét az oldalvonala helyén lévő aranysárga csík díszíti. Egykor tömeges állományai mára elszigetelten, holtmedrekben, lápokban, kisméretű állóvizekben és vízfolyásokban vannak jelen. Fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

A második jelölt a sügér. Testhossza ritkán éri el a 30 centit, feje a testéhez képest nagy. Egyik legfontosabb ismertetőjegye az első hátúszó végén megfigyelhető fekete folt. Kis folyók alsó, róla elnevezett sügérzónájában, valamint a nagyobb vízfolyások nyugodtabb vizeiben él, de megtalálható a mélyebb, növényekkel benőtt kis állóvizek, holtmedrek parti zónájában is. Sporthorgászati értéke az évek során felértékelődött, íze a süllével vetekszik.

A harmadik jelölt pedig a szintén kis termetű selymes durbincs. Egyedi ismertetőjegye oldalának hosszanti csíkozottsága. Áramláskedvelő halfaj, leggyakrabban a közepes és nagyobb folyók domb- és síkvidéki szakaszain lehet találkozni vele. Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, ugyanakkor védett fajnak számít, eszmei értéke példányonként 10 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06