Fertőző állatbetegségek jelenhetnek meg Magyarországon: bármikor beüthet a baj

Fertőző állatbetegségek jelenhetnek meg Magyarországon: bármikor beüthet a baj

agrarszektor.hu
Az Állatorvostudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem konzorciuma a „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” megnevezésű konstrukció keretében sikeres pályázatot nyert el kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek, tudás- és technológiatranszfer támogatásának elősegítése érdekében. Az RRF-2.3.1-21-2022-00001 azonosítószámú, „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma” elnevezésű projekt 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, európai uniós forrásból valósul meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerláncbiztonság Nemzeti Laboratóriuma létrehozásának kiemelt népegészségügyi és nemzetgazdasági jelentősége van - írja közleményében a Széchenyi István Egyetem. Hazánk nagy haszonállatlétszáma a fertőző betegségek gyors és hatékony felismerését, megelőzését és gyógykezelését prioritássá teszi. Az ágazat növekvő nemzetgazdasági jelentősége és a kiváló minőségű állati termék iránti igény növekedése mellett a Nemzeti Laboratórium célként tűzte ki az „Egy egészség” elv jegyében a fogyasztók egészségvédelmét is. Fentiek eléréséhez a Nemzeti Laboratórium kutatás-fejlesztési-innovációs, valamint gyakorlatorientált felsőfokú képzési kapacitást biztosít.

A projekt fejlesztések eredményeként megvalósul több egyedülálló és innovatív, illetve hazai viszonylatban hiánypótló megoldást jelentő termék és szolgáltatás piacosítása. Kutatási eredményeket azok jellegétől függően oltalom/szabadalom formájában hozzuk nyilvánosságra, vagy rangos, nemzetközi folyóiratokban tervezzük szabadon hozzáférhető formátumban publikálni, a társadalom számára is elérhetővé tenni.

Az Állatorvostudományi Egyetem mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, az ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásával közösen valósítja meg a projektet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29