Még hónapokig fertőzhet a száj- és körömfájás vírus, korai fellélegezni

Még hónapokig fertőzhet a száj- és körömfájás vírus, korai fellélegezni

Farkas Alexandra
Az elmúlt hetekben sokan tették fel azt a kérdést, hogy a ragadós száj- és körömfájás ellen miért nem készül azonnal egy új típusú vakcina, ahogyan az a COVID-járvány idején is történt, ez ugyanis megakadályozhatná az egészséges állatok tömeges leölését. Egy új oltóanyag kifejlesztése azonban nemcsak erőforrás-igényes, de a száj- és körömfájás járvány esetében nem is lenne alkalmazható. Az Agrárszektor utánajárt, mit lehet tudni a vírus tulajdonságairól, veszélyes-e az emberre, miért volt szükség a korábbi vakcinázás megszüntetésére és mikor lehet leghamarabb fellélegezni.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A különféle vírusok csak a gazdasejten belül képesek szaporodni, és mindegyik vírus esetében létezik egy vagy több olyan sejttípus, amelyhez kifejezetten kötődik. Mint azt Fodor László, az Állatorvostudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi tanára az Agrárszektornak elmondta, a száj- és körömfájás vírusa elsősorban a párosujjú patás állatok felső légúti hámszöveteiben, tehát a garatban, a torokban és a mandulában szaporodik, majd a nyirokcsomóba is eljut és képes szétterjedni a fertőzött állat egész szervezetében.

Ez a gyors vírusürítés a szakember szerint azzal magyarázható, hogy a vírus örökítőanyaga egy egyszálú, pozitív irányultságú RNS, ami hírvivő RNS-ként, azaz mRNS-ként is funkcionál. Ez a tulajdonság teszi lehetővé azt, hogy az állati sejtbe kerülést követően gyakorlatilag azonnal megindulhat a vírusfehérjék szintézise, miáltal a vírus rendkívüli gyorsasággal képes elszaporodni a fertőzött szervezetben.

Ahogy szaporodik a vírus, a hámsejtekben elfajulás történik, majd hólyagok alakulnak ki, ami az egyik legfontosabb tünetnek számít. Később ezek kifakadnak, a helyükön pedig kimaródások képződnek, amelyek jelentős fájdalmat okoznak az állatnak. Mivel ezeknek a hólyagoknak a fala és a bennük lévő hólyagfolyadék szintén bőséggel tartalmaz vírust, a felszakadás pillanatában nagy mennyiségű vírus keveredhet a nyálhoz

– emelte ki Fodor László, majd hozzátette: a vírus borjak, bárányok, gidák, valamint a nagy súlyú és keveset mozgó állatok, például a hízóbikák esetében a szívizmot is támadhatja, a lovak azonban egyáltalán nem fogékonyak a betegségre.

Az egész folyamat legkritikusabb pontja a száj- és körömfájás vírus sejtekbe való bejutása. Ehhez ugyanis a vírus felszínén lévő egyik szerkezeti fehérjére is szükség van, amely felismeri a gazdasejtek felszínén lévő receptorokat és kötődik hozzájuk. A lovak sejtfelületein lévő receptorok azonban eltérnek azoktól, amelyekhez a száj- és körömfájás vírus képes hatékonyan kapcsolódni, így esetükben a vírus nem tud bejutni a sejtekbe és fertőzés sem alakul ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az emberek esetében a tünetek között rossz közérzet, torokfájás, láz és fejfájás fordulhat elő, továbbá jellemző tünet az állatoknál tapasztalhatóhoz hasonló hólyagos elváltozások megjelenése is, különösen a kézen, a nyelven és a szájpadláson. Ennek a kockázatnak azonban leginkább a beteg haszonállatokkal közvetlenül érintkező személyek, így például a gazdák, az állatorvosi és a leölést végző személyzet tagjai vagy a vakcinagyártó intézetben dolgozók vannak kitéve. A vírus emberről emberre történő terjedéséről ugyanakkor eddig nem számoltak be.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért rendkívül ellenálló a száj- és körömfájás vírusa

A védekezésben az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a száj- és körömfájás vírusa kifejezetten jó ellenállóképességű vírusnak számít, amit a szerkezete határoz meg. Az ún. burkos vírusokkal ellentétben ugyanis nincs zsír- és fehérjeszerű anyagokból álló védőburka, emiatt pedig – bár fordítva lenne logikus – sokkal jobban ellenáll a különféle környezeti hatásoknak.

Amit a száj- és körömfájás vírus nem visel el, az a savanyú kémhatás, így ha a pH-érték 6-6,5 alá csökken, a vírus elveszíti a fertőzőképességét. A vírus azonban a valóságban nem önmagában, hanem például nyállal, hámcafatokkal, bélsárral vagy tejjel ürül, ezek az anyagok pedig sokáig képesek védeni, fertőzőképesen tartani a vírust. Laboratóriumi vizsgálatok alapján tudjuk azt is, hogy a vírus 50 °C fölött is inaktiválódik, ez azonban természetes körülmények között és például láz formájában nem fordul elő

– mutatott rá Fodor László.

A gyógyult és a vakcinázott állat is puskaporos hordó

Fontos azt is megjegyezni, hogy a fertőzésen átesett, felgyógyult állat szervezetében immunválasz alakul ki, amely néhány évig védelmet tud nyújtani az újabb fertőzéstől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vírus el is tűnik az állat szervezetéből.

Mint azt Fodor László az Agrárszektornak elmondta, ugyanígy hordozzák és ürítik a vírust a vakcinázott állatok is, ezért nem jelentene megoldást az, ha most az összes hazai párosujjú patás állomány vakcinázása megtörténne. És emiatt nem jelente megoldást az sem, ha most egycsapásra kifejlesztenének a biotechnológus szakemberek egy modern, új elven működő vakcinát. Azzal sem lehetne ugyanis megakadályozni azt, hogy az állatok ne hordozzák tovább a vírust.

Magyarországon korábban zajlott ugyan vakcinázás, ez azonban nem jelentett abszolút védelmet, hiszen az állatok jó része továbbra is hordozta a vírust. A száj- és körömfájás-mentes státusz elérése érdekében tehát az 1980-as évek végén felhagytak a vakcinázással, és sok más európai országhoz hasonlóan azt a stratégiát választották, hogy egy esetleges későbbi kitörés esetén az érintett állományokat felszámolják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?