Lépett a hatóság: eljárás indult több állattartó telep ellen Magyarországon

Lépett a hatóság: eljárás indult több állattartó telep ellen Magyarországon

agrarszektor.hu
Az állattartó telepek antibiotikum felhasználásra vonatkozó jelentési kötelezettségének teljesítését vizsgálta az ősz folyamán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az adatbekéréssel és helyszíni ellenőrzéssel egyaránt zajló vizsgálat során 8 esetben indul eljárás, általános tapasztalat pedig, hogy az állattartók és állatorvosok egy része továbbra sincs tisztában az előírás részleteivel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelmet és a felelős gyógyszerhasználatot szolgálja az a január vége óta érvényes előírás, mely szerint az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumok összesített adatait tenyészetenként havonta jelenteni kell a Nébih rendszerében - írja a hivatal. Az ősz folyamán komplex célellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei, hogy megvizsgálják, eleget tesznek-e jelentési kötelezettségüknek az állattartó telepeket ellátó állatorvosok. A vizsgálatsorozat első szakaszában 61 ellátó állatorvostól kértek nyilatkozatot arról, miért nem rögzítettek adatok a rendszerben. Megnyugtató, hogy csupán három esetben kell eljárást indítani az adatszolgáltatás elmulasztása miatt, a többi telepen nem történt felhasználás.

A Nébih munkatársai 13 megyében összesen 22 – 11 sertés- és 11 szarvasmarhatartó – telepen részletes szakmai tájékoztatással egybekötött helyszíni ellenőrzést is tartottak októberben. Ennek során összesen 5 esetben indult eljárás a kötelezettség szándékos elmulasztása miatt. A célellenőrzés lehetőséget biztosított a felhasználók észrevételeinek megvitatására, kérdéseik tisztázására is. Például, hogy minden esetben a kezelő állatorvos vagy meghatalmazottjának feladata az adatok rögzítése. Az állattartók és állatorvosaik további felvetéseinek jelentős részére a közeljövőben megvalósuló rendszerfejlesztés megoldásként szolgál majd. Többek között a már leadott jelentések másolhatóságával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az adatszolgáltatás. Az akció során felmerült konkrét témák mellett az érintettek folyamatosan jelezhetik kérdéseiket, javaslataikat a Nébih felé az e-antibiotikum@nebih.gov.hu tematikus e-mail címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?