Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az állattenyésztés visszaesésére számít az Európai Bizottság az előttünk álló évtizedben. A Bizottság az unió mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2022-2032 közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzése szerint a termelés mellett a fogyasztás is mérséklődni fog a közösségben - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Ennek hátterében az Európai Unió népességének csökkenése mellett a megváltozott fogyasztói szokások állnak.
Mindezek hatására a teljes húsfogyasztás éves szinten egy főre vetítve egy kilogrammal csökkenhet, így 2032-re egy átlagos uniós polgár évente 66 kilogramm húst fogyaszthat el. A legnagyobb visszaesés a marha- és a sertéshús esetében várható. Az EB előrejelzése szerint a baromfiágazat lesz az egyetlen olyan állattenyésztési ágazat, amelynél mind a termelés, mind pedig a fogyasztás tekintetében bővülés várható. A baromfihús esetében 0,8 kilogrammal emelkedhet az átlagos fogyasztás mennyisége. Ebből kitűnik, hogy a vásárlók sok esetben a baromfihússal helyettesítik majd a sertés- és marhahúst.
Ezzel együtt ugyanakkor a brüsszeli szakemberek szerint sem túl valószínű, hogy a laborban előállított, úgynevezett műhús a következő tíz évben jelentős versenytársa lenne az állati termékeknek. A fogyasztók ugyanis egyelőre nagyon bizalmatlanok ezekkel az élelmiszerekkel szemben, ahogyan az árak és a szabályozási előírások sem kedveznek a műhús elterjedésének.
Az EB előrejelzése szerint a fenntarthatóságnak ugyanakkor az eddigieknél is fontosabb szerep jut majd az állattenyésztésben. A hústermelés a modernizációnak és az innovatív technológiáknak köszönhetően egyre hatékonyabb és környezetbarátabb lesz, de ugyanez elmondható a tejtermelésről is. Az uniós tej- és tejtermék-előállítás tekintetében az innovatív, modern rendszerekre történő átállás várhatóan a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok szélesebb körű elfogadását, magasabb minőségi színvonalat és a termelési rendszerek fokozott differenciálását fogja eredményezni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető uniós előrejelzésben.
A fenntarthatósági törekvések és a fogyasztók körében erősödő környezetvédelmi aggályok miatt előreláthatólag tovább csökken majd a tejelő állományok létszáma, főként az intenzív termelési rendszerekben. Ezért az EB 2032-re mintegy 0,2%-os termelési visszaesést jósol az uniós tejágazatban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Bizottság előrejelzése csupán a jelenleg már hatályban lévő intézkedéseket vette figyelembe, így az európai zöldmegállapodás, s különösen a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégia előírásainak hatásai - a szükséges jogszabályok híján - még nem szerepelnek a prognózisban.