Eldurvult a helyzet a Balatonnál: tehetetlen a lakosság, és nincs megoldás a bajra

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: tehetetlen a lakosság, és nincs megoldás a bajra

agrarszektor.hu
A Balaton-parton található Ábrahámhegyet ellepték a vetési varjak, a lakosság már évek óta folytat kilátástalan küzdelmet az állatok ellen. A varjak védett állatok, számuk folyamatosan csökkent még az elmúlt évtizedben is. Mindez ellenére egyre több magyar településen gondolják úgy, hogy igencsak zavaróvá vált a madarak jelenléte, akik egyébként épp azért kötnek ki a lakott területeken, mert ott senki nem lövi le őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány hete elterjedt egy hír, miszerint platánfák kivágására készülnek a Balaton-parti Ábrahámhegyen, ahol évek óta vetési varjak nehezítik a lakosság életét. Az ábrahámhegyi élelmiszerbolt szomszédságában álló négy platánfát végül is nem vágták ki, de a varjúfészkek eltávolítása érdekében - szakkifejezéssel élve - legallyazták őket - írja a 24.hu. Vella Zsolt polgármester szerint öt éve okoz komolyabb problémát a madarak jelenléte a pár száz fős faluban. Az egyik legnagyobb gond például egészségügyi szempontból adódik, mert a falu boltja előtt folyamatosan újratermelődik a madárürülék. Ráadásul hiába minden, mert a madarak mindig találnak új fészkelési helyet, hiába vágják vissza az ágakat vagy szerelnek fel riasztókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők úgy vélik, az állatok által okozott legnagyobb probléma nem más, mint a szemetelés. Ennek oka, hogy nagy koszt hagynak maguk után az ürítéssel, a fészekrakással vagy a fiókák táplálásával. A varjak egyébként nemcsak Ábrahámhegyen, hanem országszerte okoznak panaszokat a településeken. A sok platánfa miatt például Siófokon is megjelent a „probléma”, ám ott is hiába küzdenek, megoldást évek óta nem találnak. A védekezés viszont nagyon szigorú keretek között történhet, mivel a vetési varjak természetvédelmi értéke ötvenezer forint. A siófoki önkormányzat közlése szerint a település belterületén a védett vetési varjak épített fészkeinek levételére és az épülő fészkek folyamatos eltávolítására az engedélyt a természet védelméről szóló törvény szerint a megyei kormányhivatal területileg illetékes szerve engedélyezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58