Rengeteg sertéstartónak okoz ez súlyos gondokat: nincs mese, lépniük kell

Rengeteg sertéstartónak okoz ez súlyos gondokat: nincs mese, lépniük kell

agrarszektor.hu
A változó éghajlati körülmények és a modern fajták nagy genetikai kapacitása miatt egyre több sertéstartó szembesül a hőstressz okozta egészségügyi problémákkal és az ennek következtében romló termelési mutatókkal. A probléma kezelése komplex takarmányozási és tartástechnológiai módszerek alkalmazását igényli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hazánkban is megfigyelhető tendencia, hogy a nyári időszakban gyakoribbá és hosszabbá váltak a hőstresszes időszakok, amely során a hőmérséklet már meghaladja a sertések számára optimális tartományt - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A sertések hőtermelése a termoneutrális zónában a legkisebb, az ettől eltérő környezetben pedig fokozódik.

A hízósertések termoregulációs képességei korlátozottak a gyenge vérellátású, bőr alatti zsírszövet, az izzadságmirigyek felépítése és a testmérethez képest kicsi tüdőkapacitás miatt. A nagy genetikai potenciállal rendelkező hízósertések hőtermelése az intenzívebb alapanyagcsere miatt nagyjából 30%-kal nőtt az 1980-as évek adataihoz képest. A nagyobb izomtömeggel fokozódik a hőtermelés is. Az Egyesült Államokban a 2011-2019-es időszakban 6,2 nappal csökkent a hizlalási időszak hossza, és az átlagos napi súlygyarapodás nőtt 0,045 kg-mal. A kocák szelekciójával 2013 és 2018 között átlagosan 80 grammal nőtt a malacok születési súlya. Mindezen változások a metabolikus hőtermelés fokozódásával járnak.

A hőstressz következményei

A hőstressz hossza és intenzitása befolyásolja az általa kiváltott kedvezőtlen hatások mértékét. Megfigyelhető a felgyorsult szívműködés és légzés, az utóbbi miatt kialakulhat respiratorikus alkalózis és kompenzált metabolikus acidózis. A növekvő vízfogyasztás és vizeletürítés következtében elektrolithiány léphet fel, és megnő a kiszáradás veszélye. Fokozódik a szabadgyökök képződése, mely oxidatív stresszt jelent a szervezet számára. A szívműködés felgyorsul, a perifériás keringés fokozódik. Romlik a táplálóanyagok emészthetősége. A szaporodásbiológiai mutatók is kedvezőtlen irányba változnak, romlik a sperma minősége és a kocák tejtermelése, csökken a malacszám, valamint megnő az üres napok száma. A hőstressz hatására az immunrendszer aktivitásának csökkenése szintén megfigyelhető. A húsminőség is kedvezőtlenül változik, mivel nő a testzsír és csökken az izomtömeg.

Tenyésztési irány

Az utóbbi időben több, a hőstressztűréssel kapcsolatos gént azonosítottak, de az ezekkel kapcsolatos kutatások még korai fázisban vannak. Az erre irányuló tenyésztési munkát megnehezíti, hogy a hőstressztűrésre utaló fenotipikus jegyek, amelyeket könnyű beazonosítani, nem ismertek. A hőstressznek jobban ellenálló fajták tenyésztése még korai szakaszban van, így a probléma kezelésénél elsősorban a takarmányozási és tartástechnológiai módszerek hangsúlyosak.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?