Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Hazánkban is megfigyelhető tendencia, hogy a nyári időszakban gyakoribbá és hosszabbá váltak a hőstresszes időszakok, amely során a hőmérséklet már meghaladja a sertések számára optimális tartományt - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). A sertések hőtermelése a termoneutrális zónában a legkisebb, az ettől eltérő környezetben pedig fokozódik.
A hízósertések termoregulációs képességei korlátozottak a gyenge vérellátású, bőr alatti zsírszövet, az izzadságmirigyek felépítése és a testmérethez képest kicsi tüdőkapacitás miatt. A nagy genetikai potenciállal rendelkező hízósertések hőtermelése az intenzívebb alapanyagcsere miatt nagyjából 30%-kal nőtt az 1980-as évek adataihoz képest. A nagyobb izomtömeggel fokozódik a hőtermelés is. Az Egyesült Államokban a 2011-2019-es időszakban 6,2 nappal csökkent a hizlalási időszak hossza, és az átlagos napi súlygyarapodás nőtt 0,045 kg-mal. A kocák szelekciójával 2013 és 2018 között átlagosan 80 grammal nőtt a malacok születési súlya. Mindezen változások a metabolikus hőtermelés fokozódásával járnak.
A hőstresszhez kapcsolódóan fellépő kiadások és a bevételcsökkenés kihívást jelentenek az állatartóknak. Az Egyesült Államokban ez elérheti az évi 900 millió USD-t, míg Ausztráliában a 22,3 millió AUD-t a számítási módszertől és az aktuális körülményektől függően, ami jellemzően 50-50%-ban oszlik meg a tenyész- és a hízóállomány között.
A hőstressz következményei
A hőstressz hossza és intenzitása befolyásolja az általa kiváltott kedvezőtlen hatások mértékét. Megfigyelhető a felgyorsult szívműködés és légzés, az utóbbi miatt kialakulhat respiratorikus alkalózis és kompenzált metabolikus acidózis. A növekvő vízfogyasztás és vizeletürítés következtében elektrolithiány léphet fel, és megnő a kiszáradás veszélye. Fokozódik a szabadgyökök képződése, mely oxidatív stresszt jelent a szervezet számára. A szívműködés felgyorsul, a perifériás keringés fokozódik. Romlik a táplálóanyagok emészthetősége. A szaporodásbiológiai mutatók is kedvezőtlen irányba változnak, romlik a sperma minősége és a kocák tejtermelése, csökken a malacszám, valamint megnő az üres napok száma. A hőstressz hatására az immunrendszer aktivitásának csökkenése szintén megfigyelhető. A húsminőség is kedvezőtlenül változik, mivel nő a testzsír és csökken az izomtömeg.
Tenyésztési irány
Az utóbbi időben több, a hőstressztűréssel kapcsolatos gént azonosítottak, de az ezekkel kapcsolatos kutatások még korai fázisban vannak. Az erre irányuló tenyésztési munkát megnehezíti, hogy a hőstressztűrésre utaló fenotipikus jegyek, amelyeket könnyű beazonosítani, nem ismertek. A hőstressznek jobban ellenálló fajták tenyésztése még korai szakaszban van, így a probléma kezelésénél elsősorban a takarmányozási és tartástechnológiai módszerek hangsúlyosak.
Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége