Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2022-ben 4,8 millió nőivarú tenyészállat (anyajuh és jerke) volt Franciaországban, melynek 70%-a hústípusú, 30%-a tejelő hasznosítási irányú. A teljes francia tenyészállat-állomány 86%-a a négy dél-franciaországi régióra összpontosul (Auvergne-Rhône-Alpes, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie és Provence-Alpes-Côte d'Azur) - olvasható a MÁSZ oldalán. Az Európa-szerte jellemző általános tendencia Franciaországra is igaz: a juhállomány 1980 óta csökken. Ez a trend Magyarországon is megfigyelhető, az utóbbi időszakban jelentősen lecsökkentek a hazai állományok.
A hústermelés mostanra stabilizálódott, de a tejtermelőknek nincs miért panaszkodniuk
A levágott bárányok 15%-a valamilyen hivatalos minőségi jelzéssel kerül kereskedelmi forgalomba, például Label Rouge, Földrajzi eredetvédettség, Organikus termelési rendszerből származó hús. A francia juhhústermelés szinte stabilizálódott, a legnagyobb mennyiségű bárányt a húsvéti időszakban vágják.
A tejelő tenyészjuh-állomány 91%-a 7 megye területére összpontosul: Aveyron, Pyrénées-Atlantiques, Tarn, Lozère és Korzika két megyéje. Ezek részben vagy teljes egészében olyan területek, ahol a sajtok úgynevezett védettségi területhez kapcsolódnak, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel bírnak. Az ilyen jelölésű sajtok egy bizonyos területről származnak, meghatározott fajtájú állat tejéből készítik. 2021-ben a tejelő juhok tenyésztőinek 87%-a részt vett az eredetvédettségi minősítésben.
Az országban termelt juhtej jelentős részét feldolgozzák. Az úgynevezett ultrafriss termékek (joghurtok, tejitalok) iránti kereslet erőteljes növekedést mutatott az elmúlt években. A Roquefort mint nemzetközileg is ismert kékpenészes juhsajt belföldi kereslete csökken, de exportkereslete továbbra is erős és stabil. A termelés meglehetősen stabil. Az egyéb sajtok iránti kereslet - beleértve a sós lében lévő salátasajtokat (Feta type) - a nyári időszakban magasabb.
(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)