Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

agrarszektor.hu
A húsmarhatartók jobb felvásárlási árakra számítottak, de a dús legelőknek viszont örülhettek. A támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók ugyanakkor túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést. Félő, hogy az ígéretekkel ellentétben folyton növekvő adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt még több kistermelő adja fel a marhatartást. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk hagyott év bebizonyította, mennyire fontos a gazdák tájékoztatása - mondta el a MÁSZ-nak Kovács-Mesterházy Zoltán. A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének igazgatója szerint jobb kommnikációval és az élethez jobban alkalmazkodó szakigazgatási rendszerrel, illetve eljárásrenddel, elkerülhető lett volna az a nagymértékű támogatásmegvonás és szankció, amit a késve jelentések miatt rótt ki az Államkincstár a gazdákra. A támogatási kérelmek visszautasítása a kérelmezett egyedek több mint 10 százalékát érintette. A hízóalapanyag és a vágómarha árak 5-10 százalékkal csökkentek év végére, ugyanakkor a tenyészállatok iránt kisebb hullámzásokkal, de lényegében stabil volt a kereslet - elemezte a húsmarha piacot Dr. Szűcs Márton, a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb esetben lehetőség adódott az őszi legeltetés megnyújtására, és sikerült elegendő szénát betárolni a téli időszakra. A hízóállatpiacon kismértékű csökkenés, a tenyészüsző értékesítés terén enyhe javulás volt érzékelhető. A fiatal tenyészbika-beállítás 5-10%-kal csökkent, ami a létszámcsökkenés tükrében nem meglepő - vázolta az idei évet Mihalecz András a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületénél (LBTE) a tehénlétszám tovább növekedett néhány százalékkal, de más fajtáknál előforul az 5-6 százalékos csökkenés is - mondta el Csomai Géza a LBTE elnöke. Összességében a hazai szarvasmarha állomány 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Nagyon pozitív az idei évben, hogy a tenyészállatpiac jónak volt mondható, a tenyészbikákat- és üszőket jó áron el lehetett adni. 

Év vége felé élénkülni kezdett a tenyészállat piac, főként török, román, szerb és horvát vizsonylatban. A hízóalapanyag és vágómraha felvásárlási ára nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte csökken. Mivel az abraktakarmány árak jelentősen csökkentek, így a hízlalás jövedelmezősége javult. A gyepen tartott tehenektől választott borjak súlya, a legelőfű, valamint a tömegtakarmányok mennyisége is nagyobb volt 2023-ban mint az előző évben Európa szerte. Aki tehette bevásárolt és betárolt az olcsó takarmányból. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehezen érkeztek a támogatások idén

A tenyészbika de minimisz támogatások kifizetése a szokásonál vontatottabb volt idén. Ez sajnos más támogatási jogcímekre is igaz volt. A nagyobb gazdaságok december végén kapták meg azt az előleget, amit október második felétől ki lehetett volna nekik fizetni. A húsmarha állományok nagy része a jó időjárásnak köszönhetően november végén még  legelőn volt. A behajtásra decemberben került sor. Onnantól a betárolt takarmányok etetése is végérvényesen elindul.

EHD: terjed kelet felé a fertőző vérzékenység

Az országos főállatorvos állásfoglalása szerint a fertőzéssel érintett orszgágokból (Spanyolország, Portugália, Franciaország) csak akkor szállíthatnak kérődzőket, ha egyebek mellett az állatok olyan létesítményből származnak, amely körül legalább 150 km-es körzetben az indulást megelőző 2 évben nem volt járványos vérzéses betegség. Kockázatos továbá Hollandiából, Belgiumból és Németország északi részéből kérődzőket vásárolni, ugyanis ebben a régióban egyre több megbetegedést és sajnos elhullást is okoz a kéknyelv vírus 3-as törzse, amire egyelőre nincsen vakcina! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?